Slovenski policajci se emotivno oprostili od četveronožnog kolege: “Spašavao je ljudske živote, štitio policajce i obožavao djecu”

Policajci Novemesta iz Slovenije opraštaju se od svog četveronožnog kolege – psa Narasa.

On je bio u policijskoj službi aktivno osam godina. Učestvovao je u brojnim akcijama, pomagao u otkrivanju počinilaca, ali i spašavao živote. Njegov lik završio i na poštanskoj marki u ilustrovanom obliku.

S tugom objavljujemo da smo se prije nekoliko dana oprostili od našeg vjernog psećeg pomagača, skoro 14 godina starog Narasa. Osam godina je bio u našoj liniji, on i vodič Stanko Fakin su bili veliki tandem i uvijek smo bili sretni kad smo se sreli na terenu.

Naras je odradio svoj posljednji posao 1. maja 2020, i od tada je uživao u penzionerskim danima sa porodicom svog vodiča. Tamo je preuzeo nove odgovornosti, one koje rade kućni ljubimci. Najveća radost mu je bila igra sa malim Anžetom, zimi se pretvarao u psa tegljača, komandovao je konjima i ovcama sa policijskom autoritetom, a ubrzo su postali veliki prijatelji sa njegovim Pačekom.

Stanko je bio uz njega i kada je bilo najgore, kada je bolest nažalost bila gora. I Naras je posljednji put udahnuo tamo gdje je najviše volio biti – kod kuće i u naručju svog vodiča. Rastanak je bio težak”, naveli su u prvom dijelu oproštajnog pisma.

Ističu kako je Naras bio obučen za opće policijske dužnosti, poznat po najpoželjnijim karakteristikama službenog psa – izuzetnoj sposobnosti praćenja i istrajnosti. Kao štene je uvijek davao sve od sebe.

U svojoj karijeri Stanko i on su imali mnogo referenci – traganje za nestalim osobama, pronalaženje ukradenih predmeta, akcije zaštite državne granice i mnogo toga. Voljeli su i da prisustvuju prezentacijama u vrtićima i školama, gdje je Naras oduševljavao djecu i rado dopuštao da ga maze.

Upisali su i ono što im je najvažnije u karijeri – spasili su ljudski život. Policija je 2018. godine u hladnoj noći tragala za dementnim građaninom, koji je odlutao od kuće. Pretražili su šire područje gdje bi mogao biti, ali bezuspješno.

Naras je insistirao i insistirao, dao je sve od sebe i na teškom i surovom terenu on i Stanko su pronašli hladnog građanina i spasili mu život. I dalje smo mu izuzetno zahvalni na strpljenju ispred foto objektiva. Ukrasio je naše novogodišnje čestitke i druge postove, a jedna od fotografija sa njegovim Stankom bila je čak i inspiracija za ilustraciju na poštanskoj marki.

Naras, zahvaljujemo ti na posvećenosti i ustrajnosti. Bio si nevjerovatno štene i sigurni smo da ćeš pronaći sreću i mir bez bola kao najbolji trailor iza duge takođe”, poručile su njegove kolege policajci.