Svjetska zdravstvena organizacija u BiH o morbilima: “Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije”

Nakon što je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 11 slučajeva morbila a ranije i u Tuzlanskom kantonu oglasili su se iz Svjetske organizacije u BiH.

Kažu pozdravljaju akcije vakcinacije.

Morbili, izazvani, virusom lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem, te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Morbili mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt.

Vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti. Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije kako bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila.

Najmanje 95% djece mora biti potpuno vakcinisano, odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci) vakcine kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječilo dalje širenje epidemije. Prema poslednjim podacima tek nešto više od 60% djece je vakcinisano MRP vakcinom u FBiH.

Stope vakcinacije za prvu dozu vakcine koja štiti od morbila, pale su sa 96% u 2019. na 93% u 2022. širom Evrope, dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92% na 91% u istom periodu“.

Porast slučajeva morbila, navode dovode u vezu sa sve manjim brojem vakcinisane djece.

Ovo ponovno pojavljivanje morbila povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona u periodu od 2020. do 2022. godine što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je uticala na performanse sistema imunizacije reyultirajući gomilanjem povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece.

Da bi se ponovo postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95% sa dvije doze vakcine protiv morbila. Postizanje visokog obuhvata rutinskom vakcinacijom mora stoga ostati glavni prioritet za sve zemlje.

SZO procjenjuje da su vakcine protiv morbila pomogle u sprečavanju 56 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2021. godine”, kazali su.

Podsjetimo, od danas u Sarajevu se formiraju dva posebna vakcinalna punkta koji će se nalaziti pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.