U Srebrenici potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

Memorijalni centar Srebrenica obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Organozovan je događajem na kojem je predstavljena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa u cilju promicanja međusobnog razumijevanja i dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

Inicijativu su potpisali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft, kao i svjedoci – Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Sadržaj inicijative prenosimo u cjelosti:

– U svijetu u kojem još uvijek čujemo odjeke Holokausta i genocida u Srebrenici, mi, učesnici muslimansko-jevrejske mirovne inicijative, okupljamo se kako bismo iskovali put pomirenja, međusobnog poštovanja i aktivne izgradnje mira. Naše putovanje je vođeno principima našeg kontinuiranog dijaloga čak i u najtežim vremenima, svjetionikom koji vodi našu zajedničku posvećenost budućnosti u kojoj razumijevanje i zajedništvo mogu pobijediti mržnju, strah i rat.

Naše obaveze:

Posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida: Obavezujemo se da ćemo ovjekovječiti sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u Srebrenici kako bi buduće generacije pamtile da su ove žrtve živjele i na kakav su divljački način ubijene. Čineći to, takođe se obavezujemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se borimo protiv mržnje, antisemitizma, islamofobije, ksenofobije, rasizma i drugih netrpeljivosti koje su omogućile genocide počinjene u Auschwitzu, Bergen-Belsenu, Srebrenici, Jacenovcu, Kigaliju i svim drugim mjestima užasa.

Odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti:
Obavezujemo se da ćemo javno odbaciti, osuditi i boriti se protiv svih manifestacija antisemitizma, islamofobije, ksenofobije i drugih netrpeljivosti, kao i svih oblika mržnje zasnovane na rasnoj, etničkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Obvezujemo se da nikada nećemo šutjeti kada muškarci, žene i djeca budu ubijeni, mučeni, silovani, uzeti za taoce ili bili meta za uništenje zbog njihovog rasnog, etničkog, vjerskog ili nacionalnog identiteta, i
dalje se obavezujemo da ćemo odbaciti i osuditi svaki oblik glorifikacije ili pokušaj rehabilitacije počinilaca takvih djela.

Nepopustljiva posvećenost zaštiti života:

Postojani smo u našoj posvećenosti zaštite života civila. Žalimo zbog gubitka života i strahota svojstvenih svim ratovima i oružanim sukobima i molimo se za mir za cijelo čovječanstvo. Istovremeno, svjesni smo da narodi imaju obavezu da brane i štite svoje građane i da sprječavaju genocide, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga zlodjela. Naša saradnja će aktivno uključivati osiguravanje vanjske podrške i intervencije kada je to potrebno, sa glavnim ciljem zaštite nevinih i ranjivih grupa usred sukoba, uključujući one koji su u toku i buduće.

Sloboda izražavanja unutar okvira poštovanja:
Podržavamo pravo lidera iz naših zajednica da slobodno izraze svoje brige i perspektive sve dok to čine u atmosferi međusobnog poštovanja i tolerancije bez uključivanja ili pristanka na govor mržnje bilo koje vrste. Takvo otvoreno izražavanje ključno je za podsticanje razumijevanja i neće
ometati naš tekući dijalog, već ga obogatiti, stvarajući temelj povjerenja i međusobnog poštovanja.

Dosljedna, saosjećajna komunikacija:

Obećavamo se da ćemo održavati dosljedne i saosećajne kanale komunikacije, shvaćajući da su empatija i međusobno poštovanje ključni u upravljanju i izgradnji trajnog mira.

Zajednički napori u vremenima krize:
U trenucima krize, stojimo zajedno, udružujemo svoje resurse, znanje i strategije. Naši zajednički napori proširit će se na krizno upravljanje, održavanje mira i operacija oporavka, osiguravajući snažnu podršku i zaštitu za naše zajednice.

Naša vizija:
Vezana našom historijom i vođena zajedničkom odgovornošću prema budućim generacijama, ova deklaracija simbolizira našu posvećenost svijetu u kojem razlike postaju mostovi učenja, a svaki život cijenjeno blago.

Na kraju, razmišljamo o mudrosti naše tradicije:
Iz Časnog Kur’ana: “Ko spasi jednog čovjeka – kao da je spasio čovječanstvo u potpunosti” (Kur’an 5:32).
Iz Talmuda: „Sveto pismo smatra da je onaj ko spasi jedan život spasio cijeli svijet“ (Sanhedrin 37a).

Ova učenja inspirišu i usmjeravaju naše napore dok idemo naprijed, ujedinjeni u našoj odlučnosti da zaštitimo, poštujemo i slavimo svetost ljudskog života. Neka ova deklaracija bude naša vodilja, obećanje budućim generacijama i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.