Vlada Kosova ukinula naljepnice na registarskim tablicama vozila iz Srbije

Vlada Kosova donijela je odluku kojom se ukida stavljanje naljepnica na vozila sa registarskim tablicama iz Srbije, a nakon što je Vlada Republike Srbije krajem decembra priznala kosovske registarske tablice.

U četiri općine na sjeveru Kosova u kojima Srbi čini većinu završen je proces preregistracije vozila na registarske oznake Republike Kosovo.

Istovremeno Vlada Srbije donijela je odluku o slobodnom kretanju vozila s kosovskim registarskim tablicama na teritoriju Srbije što bi trebao biti kraj spora koji je skoro tri godine izazivao napetosti.

Kako je saopćeno kasno sinoć iz kosovske Vlade, odluka o ukidanju naljepnica “čin je dobrosusjedstva” i dolazi nakon što je Srbija potpuno priznala registarske tablice sa Kosova.

Direktor Ureda za Kosovo u srbijanskoj Vladi Petar Petković kazao je da je 99 posto Srba preregistriralo svoja vozila pa se tako od vozila registarskih oznaka RKS (Republika Kosovo) mogu slobodno kretati na teritoriju Srbije.

Srbija je na takvu odluku pristala sporazumom iz 2011. godine koji je postignut između predstavnika Kosova i Srbije u procesu dijaloga pod pokroviteljstvom Europske unije.