Danas pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, na snazi narandžasti meteoalarm zbog snažnih udara vjetra

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme, većinom sa slabom kratkotrajnom kišom.

Padavine su češće na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjeren i jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

U Sarajevu oblačno. Slaba kiša se očekuje u noći na subotu. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni.

Federalni hidrometeorloški zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera.

Upozorenje je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine, za period 23. februar (06:00 sati) do 24. februar (10:00 sati).

Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO): Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Civilna zaštita KS poslala upozorenje: “Hitno poduzeti preventivne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra”

Tim povodom Civilna zaštita je uputila sljedeće saopćenje:

Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra).

Na taj način će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra te izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve”, navodi se.

Potom dodaju:

Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apelujemo na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvoreni prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominjemo navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan”, kaže se u upozorenju Civilne zaštite Kantona Sarajevo.