Danas pretežno sunčano, u dijelovima zemlje moguća kiša u ostatku dana

Jutros je u većem dijelu Bosne bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a nešto više oblaka bilo je u Hercegovini i na zapadu.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Sokolac -4 stepena, Bugojno -3, Prijedor i Sanski Most -2, Drvar i Zenica -1, Banja Luka 0, Bjelašnica, Doboj, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica, Stolac i Tuzla 1, Bijeljina, Ivan Sedlo i Livno 2, Mostar 3, Trebinje 4, Neum 8, Gradačac 9, Bihać 12 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za 5 milibara je viši od normlnog i sporo raste.

Danas će više oblačnosti bitiu Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne gdje u poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno može pasti malo kiše.

U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama lokalno će biti magle, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15 stepeni.

Postepen rast temperatura ove sedmice

Sutra, u srijedu, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne lokalno može pasti malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U četvrtak više oblačnosti u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 18 stepeni.

U petak više oblačnosti u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar umjerene južnog i jugozapadnog smjera, povremeno sa jakim udarima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stepeni.

Poznato kada možemo očekivati novi snijeg

Meteorolozi Federalnog hidrometerološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi, vremenske prilike u Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice proteći će i dalje u nadprosječno visokoj temperature zraka.

Preovladavat će umjereno do pretežno oblačno i uglavnom bez padavina, izuzev na juga i jugozapada zemlje gdje može pasti svaki dan kiša. Padavine će biti povremene i u malim količinama.

Jutarnji minusi zadržaće se u višim područjima. Mraz pri tlu moguć je i u uskim kotlinama, gdje tokom dana može biti malo ili nimalo Sunca.

U dane vikenda prognozira se rast temperature, naročito u jutarnjim satima i intenzivnija kiša na jugu i jugozapadu zemlje. Kiša je izvjesna i na ostalim područjima.

Minimalne temperature zraka do kraja radne sedmice varirat će između 1 °C i 6 °C u Bosni, u Hercegovini od 3 °C do 8 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 °C i 18 °C, na jugu zemlje do 16 °C.

Za vikend, očekivane minimalne temperature bit će od 5 °C do 11 °C u Bosni, na jugu do 13 °C. Maksimalne temperature u zemlji do 18 °C.

Od ponedjeljka (12. februar) prema raspoloživim prognoznim modelima prognozira se nastavak padavina koje bi sredinom sedmice usljed pada temperature zraka u Bosni iz kiše prešle u snijeg.