Ispred Vječne vatre održan protest za šume: “Gdje je Zakon o šumama FBiH posljednjih 15 godina?”

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH organiziralo je jučer proteste ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Kako su saopćili danas iz tog udruženja, glavni povod tih demonstracija je dugogodišnje nepostojanje Zakona o šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je, ističu, ozbiljna pravna praznina koja traje već punih 15 godina.

Nepostojeći pravni okvir ostavlja šumske resurse izložene brojnim prijetnjama i neadekvatnim upravljanjem šumama, što ima ozbiljne posljedice po okoliš, biološku raznolikost te ekonomske i društvene aspekte.

Donošenje adekvatnog zakona o šumama je neophodno kako bi se stvorila održiva osnova za upravljanje šumskim područjima, navode iz Aarhus centra u BiH.

Poručuju da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi pitanju šuma koje predstavljaju važan resurs za ekosistem, energetsku sigurnost i lokalnu privredu.

Nedostatak jasnog i primjenjivog zakonodavstva stvara pravnu nesigurnost i otvara vrata nekontrolisanom iskorištavanju šuma i korupciji, što dugoročno ugrožava ekološku ravnotežu.

Aarhus centar stavlja naglasak na nužnost uključivanja javnosti u proces donošenja zakona o šumama te traži transparentnost i široku participaciju svih relevantnih učesnika u izradi novog zakona ili uvrštavanje amandmana u tekst zakona, a koje su izradili stručnjaci sa pravnog i šumarskog fakulteta zajedno sa Aarhus centrom u BiH.

Ovim putem želimo potaknuti vladine institucije da prepoznaju hitnost problema i posvete se izradi adekvatnog zakona koji će osigurati održivo upravljanje šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uz podršku građana, organizacija se nada da će ovakvi protesti potaknuti brže djelovanje vlasti te da će konačno biti uspostavljen i primijenjen savremen i funkcionalan zakon o šumama, čime će se osigurati dugoročna održivost šumskih resursa u FBiH”, naveli su iz Aarhus centra u BiH.