Javnost uznemirena nakon snimaka vožnje Benjamina Spahovića, zbog vožnje pod zabranom može dobiti samo novčanu kaznu

Javnost je i više nego uznemirena nakon što se jučer u medijima pojavio snimak na kojem Benjamin Spahović upravlja automobilom, i to uprkos trogodišnjoj zabrani upravljanja motornim vozilima.

Naime, Spahović se po izlasku iz zatvora ponovo našao u centru pažnje jer je odmah sjeo za volan i snimao se kako se vozi kući iako to nikako nije smio uraditi.

On je, podsjetimo, dvije godine proveo u zatvoru nakon što je u centru Sarajeva udario Orhana Tanovića. U sklopu zatvorske kazne dobio je i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine koju je prekršio svega nekoliko minuta po izlasku iz zatvora.

Na društvenim mrežama je Spahović objavio i fotografiju sa skupocjenim automobilom marke Audi sa pjesmom “Nek puknu dušmani” od Sinana Sakića.

Mediji su kontaktirali i MUP KS, koji je upoznat sa ovim slučajem. Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP KS, kazala je da će Spahović biti sankcionisan.

On će biti pronađen i kažnjen u skladu sa zakonom“, kazala je Novalić.

Kako dalje mediji saznaju Spahovića ovo bahaćenje neće koštati povratka u zatvor. U presudi Općinskog suda kojim je prihvaćen sporazum o priznanju krivice, Spahović je dobio trogodišnju zabranu upravljanja vozilom.

Zanimljivo, to se ne odnosi isključivo na period po izlasku iz zatvora već mu je vozačka bila oduzeta i tokom dana iza rešetaka.

Vrijedi napomenuti da je nakon donošenja presude medijima rečeno drugačije.

Za nove prekršaje može dobiti samo prekršajni nalog jer kršenje mjere zabrane u ovom slučaju nema za posljedicu povratak u zatvor.

Osim prekršajnog naloga zbog vožnje dok je bio pod zabranom, Spahović će dobiti i prekršajni nalog zbog videosnimaka koji su objavljeni na društvenim mrežama.

Na njima se vidi kako Spahović pretiče preko pune linije, koristi mobitel u toku vožnje itd. Dakle, dobit će jedan prekršajni nalog na kojem će biti kažnjen po nekoliko tački Zakona o saobraćajnim prekršajima KS.