Kakve nas vremenske prilike očekuju ovog vikenda?

Jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati iznosile su: Bjelašnica -2; Doboj 2; Sokolac 3; Stolac i Tuzla 4; Trebinje i Zenica 5; Ivan Sedlo 6; Bijeljina i Livno 7; Široki Brijeg i Srebrenica 8; Banja Luka, Bugojno i Mostar 9; Drvar, Gradačac i Sarajevo 10; Sanski Most 13; Bihać i Neum 14 °C.

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno kiša može padati na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne i to uglavnom u poslijepodnevnim i večernjim satima, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 °C.

Vikend oblačan i kišovit

U subotu, sutra, oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Manja vjerovatnost za padavine na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Intenzivnije padavine u sjevernim područjima Hercegovine i na jugozapadu Bosne.

Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 12 do 18 °C.

U nedjelju oblačno vrijeme sa kišom. Na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima. južni i jugoistočni. Tokom dana vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, a dnevna od 8 do 14, u sjevernim područjima Bosne do 17 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, a dnevna od 8 do 14 °C.

Dugoročne bez najava novih snježnih padavina

Nastavlja se razdoblje nadprosječno visokih temperature zraka u Bosni i Hercegovini. Uz neuobičajni toplinu slijedi vjetrovitije i oblačnije vrijeme s kišom.

Intenzivnija kiša u dane vikenda (10. I 11.02.) izgledna je na jugu i jugozapadu. Najmanje kiše očekuje se na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Na visokim planinama moguć je slab snijeg ili susnježica.

Puhat će umjeren vjetar sa jakim udarima na jugu i jugozapadu. Nestabilne vremenske prilike prognoziraju se i početkom naredne sedmice.

Sredinom sedmice zadržaće se pretežno oblačno i toplo vrijeme za ovo doba godine ali bez padavina.

Minimalne temperature zraka do kraja radne sedmice varirat će između 4 °C i 10 °C u Bosni, u Posavini do 12 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 °C i 16 °C, na sjeveru zemlje do 18 °C.

Početkom sljedeće sedmice, očekivane minimalne temperature bit će od 4 °C do 10 °C, a maksimalne temperature u zemlji do 14 °C.

Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima od ponedjeljka (19.02.) prognozira se pretežno oblačno. Moguća je slaba kiša u centralnim i sjevernim područjima.