Kanton Sarajevo prvi dobija “Budžet za građane”, Elvis Vreto: “Olakšat će svim građanima uvid u budžet”

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvis Vreto i ministar finansija Afan Kalamujić danas su na konferenciji za štampu najavili da će Vlada Kantona Sarajevo, prvi put, početkom naredne sedmice dobiti dokument “Budžet za građane Kantona Sarajevo”.

Inicijativu za izradu ovoga dokumenta podnio je zastupnik Vreto prema Ministarstvu finansija, još u prošlom u zastupničkom mandatu.

Pokrenuo sam inicijativu za izradu prezentacije ‘Budžet KS za građane’, koja bi bila dio osnovnog Budžeta KS. Inicijativa za izradu ove publikacije, odnosno prezentacije treba da olakša uvid građanima koji nisu u stanju sa stručne strane prepoznati sadržaj.

‘Budžet KS za građane’ pored grafičkih prikaza bit će pisan tako da se ima na umu da je namijenjen široj populaciji, dakle razumljivim i jednostavnim jezikom bez korištenja stručnih termina“, obrazložio je svoju inicijativu zastupnik Vreto.

Dodao je i kako će se, osim zakonom predviđene norme koju Kanton Sarajevo na ovaj način ispunjava, izradom navedene prezentacije priključiti gradovima i općinama koje žele ponuditi jasniji uvid u način trošenja novca građana.

Tako će Kanton Sarajevo biti prvi i trenutno jedini od svih kantona u FBiH s ovim jednostavnim sadržajem inače jednog od najkompleksnijih akata.

Budžet Kantona Sarajevo je kompleksan dokument i često nije lako razumljiv građanima, zbog čega je intencija je da se ovaj izuzetno kompleksan akt na što jasniji način približi i prikaže građanima Kantona Sarajevo.

Dakle, nije najvažnije da budžet bude dostupan javnosti, već je podjednako važno da budžet bude pristupačan i razumljiv javnosti.

Ovaj dokument će ujedno pomoći i da građani razumiju nadležnosti Kantona Sarajevo, te prioritete za koje se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila u 2024. godini.