Kiss the Future, film o prvom poslijeratnom koncertu u Sarajevu, u kinima širom SAD-a

AMC Theaters, najveća kinematografska kompanija u Sjedinjenim Državama, i FIFTH SEASON, globalni lider u stvaranju, produkciji i distribuciji igranih filmova, postigli su dogovor o prikazivanju dokumentarnog filma Kiss the Future, u kunuma širom SAD-a.

Kiss the Future je dokumentarac u kojem se se pojavljuju Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Christiane Amanpour i Bill Clinton, a primio je najbolje kritike širom svijeta.

Film se bavi živahnom underground zajednicom koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla globalnu pažnju, a što je na kraju inspirisalo američkog humanitarnog radnika da dopre do najvećeg svjetskog benda U2 kako bi pomogli u podizanju svijesti o razornom ratu u Bosni I Hercegovini.

Kiss the Future prati obećanje benda da će izvesti poslijeratni koncert na kojem su U2 svirali pred preko 45.000 lokalnih fanova I koji je ostao radosna kolektivna uspomena svih Sarajlija.

Čak i u najmračnijim vremenima, Sarajlije su uspjele pronaći svrhu kroz muziku, stvaranje umjetnosti i pomaganje drugima. Nisu samo preživljavali, oni su napredovali”, rekao je režiser Nenad Cicin-Sain.

Snažna poruka mira danas je relevantna i važna jednako kao što je to bila u septembru 1997., kada su Bill Carter i vođe sarajevske muzičke zajednice doveli U2 u poslijeratno Sarajevo”, rekao je Matt Damon.

Prikazivanje dokumentarca treba početi 23. februara.