Memić: “Napustio sam sudnicu, teško je slušati laži Hasana Dupovca”; Feraget: “Očekujem da se izrekne maksimalna kazna”

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH održana je žalbena sjednica u slučaju “Dženan Memić“.

Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je Drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja.

Žalbe je uložilo i Tužilaštvo BiH koje nije zadovoljno visinom kazne.

Nakon ročišta se obratio Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženan Memića, koji je u jednom trenutku napustio sudnicu.

Napustio sam sudnicu jer je teško slušati laži Hasana Dupovca. Poštujem i prihvatam ovaj Sud, prihvatam sve što stoji u presudi, što stoji u spisu, a Hasan Dupovac i dalje laže. On ima pravo da laže, da se brani, ali ne može se to više slušat.

Očekivao sam i da kaže da je to ipak bila saobraćajna nesreća i da mu je žao što nije saobraćajna nesreća, jer on je radio po naredbi svog babe. Doći će i njegov babo Vahid Ćosić na optuženičku klupu. Ovo je mučno, pozlilo mi je u jednom momentu. Neka se zahvali Hasan Dupovac Sudu, jer poštujem ovaj sud“, rekao je Memić.

Kazao je da je ovo do krajnjih granica uvredljivo.

Hasan Dupovac ide na ležanje, jer ne može Dženan biti mrtav, a da ne znam ko je kriv, a tome su doprinijeli Hasan i Alisa, a doći će i ostali. Osam godina se borimo da dokažemo, imamo više presuda, nadam se da će i trećestepena presuda to potvrditi. Oni moraju na robiju. Nek ne obmanjuju dalje javnost“.

Nakon ročišta obratio se i advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Danas smo čuli od tužioca, a tužilac ima pravo na pravne definicije, riječ ubistvo. Danas to slobodno možemo reći. Kada se desi ubistvo pred svjedokom, a svjedok lažno svjedoči, a tužioci i MUP KS istražuju saobraćajnu nesreću koja se nije desila, onda je jasno zašto smo došli u ovu situaciju i zašto smo potrošili osam godina da dođemo bar do dijela istine, a to je da su ovi ljudi, koji su u sudnici, kako reče Muriz Memić, itekako doprinijeli cijeloj ovoj situaciji.

Očekujem da se udovolji žalbi Tužilaštva, a konačnu odluku Suda ćemo poštovati. Pravosnažnu odluku suda nećemo komentarisati“, kazao je Feraget.

Inače, na žalbenoj sjednici je tužilac Ćazim Hasanspahić zatražio da se drugostepena presuda preinači u odluci o kazni te da se Alisi Ramić za davanje lažnog iskaza i Hasanu Dupovcu za zloupotrebu položaja izreknu maksimalne kazne za pomenuta krivična djela.

Alisa Ramić je bila osuđena na dvije godine i 6 mjeseci, a Dupovca na tri godine zatvora. Odbrane su zatražile da se odbaci žalba Tužilaštva i Ramić i Dupovca oslobode od optužbi. Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Darko Damardžić odluku će donijeti naknadno.