Meteorolozi ažurirali izglede vremena za naredne dvije sedmice, i dalje nema naznaka zime

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za kraj februara i prvi dio marta.

Nažalost, zimska čarolija se još neće vratiti, a i dalje će nas pratiti proljetne temperature.

Kao i u prvih 25 dana, tako će i preostali dani februara imati proljetna obilježja.

Naročito se to odnosi na temperaturu zraka, ali i na promjenjivost naoblake i kišu koja će biti izraženija na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Slične vremenske prilike prognoziraju se i u prvim danima marta.

U utorak (27.02.) i srijedu (28.02.) puhat će slab do umjeren na momente na jugu i jugozapadu zemlje i jak vjetar južnog smijera. Temperaturni minusi će u većini područja izostati. Mogući su samo na visokim planinama.

Minimalne temperature zraka varirat će između 4 °C i 9 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 11 °C i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C.

U periodu od 04. do 07. marta prema trenutnim prognoznim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u prvom dijelu navedenog perioda.

Zadržat će se nadprosječno toplo vrijeme s minimalnim temperaturama od 2 °C do 8 °C. Od 08. marta stabilnije vremenske prilike pratit će i pad temperature. Slabo izraženi mraz moguć je u centralnim područjima zemlje.

Jutarnja temperatura između -1 °C i 4 °C u Bosni, na jugu zemlje do 7 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5 °C do 10 °C, u Hercegovini do 13 °C, saopšteno je iz FHMZ.