Nedim Sladić objavio kada bi nam se zima mogla vratiti

Najpoznatniji naš meteorolog Nedim Sladić ponovo se oglasio s novom prognozom vremena.

Svoje obraćanje počeo je s brojnim terminima koje vrlo vjerovatno neće razumjeti velika većina građana, ali je u nastavku otprilike objasnio kakvo nas vrijeme očekuje u februaru.

Prema sredini mjeseca, a naročito u drugoj polovini februara, značajnija promjena vremena je i više nego izgledna, uz pojačan ciklonalni utjecaj u Sredozemlju, uzrokujući učestalije i jače periode s padavinama na Balkanu u odnosu na proteklih 10 do 15 dana.

Prognozni modeli imaju veću pouzdanost ostvarenja prognoze u odnosu na uobičajene okolnosti. Međutim, iako s više nego izglednom promjenom vremena, ova meteorološka slagalica i dalje nije potpuna.

Iako neke stvari teoretski na prvu djeluju i više nego povezane, modeli još nisu potpuno prepoznali u kom smjeru će se stvari odvijati kada je riječ o temperaturnom režimu.

U nedostatku ovih signala, moje očekivanje je sljedeće, s obzirom na dugotrajnije održavanje MJO-a u sedmoj fazi te historijskog statističkog koreliranja El Nino fenomena sa vremenom u Europi u drugom dijelu zime, hladniji prodori sa sjevera su više izgledniji scenario za drugi dio tekućeg mjeseca“, naveo je Sladić.