Održana konferencija povodom 40. godišnjice ZOI u Sarajevu: “Drago nam je da olimpijski duh još uvijek živi”

Danas je u svečanom salonu gradske Vijećnice u Sarajevu upriličena konferencija za novinare povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Prisutnima su se obratile brojne poznate ličnosti među kojima: Benjiamina Karić, Jasmin Ademović, Pere Miro, Sanda Dubravčić, Jure Franko, Bojan Križaj, Katarina Witt…

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je istakla kako svi trebamo čuvati naše olimpijsko naslijeđe.

Želim da olimpijski duh traje, da zajedno sa našim gostima i svim drugim delegacijama koje su nam učuinile čast i došle da zajedno oživimo olimpijski duh, ali i da damo podsticaj mladim sportistima da ostvaruju vrhunske rezultate. Pamtimo i čuvamo olimpijsko naslijeđe, ali i stvaramo nove prilike”, istakla je Benjanina Karić.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo također se obratio prisutnima.

Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo ima. Ono što je dobra vijest, doista imamo potporu Evropskog olimpijskog komiteta i razumijevanje zvaničnika međunarodnog olimpijskog komiteta. Imamo zajedničku viziju, a kada radimo zajedno onda je sve moguće”, rekao je Rađo.

Dugogodišnji direktor Fonda “Olimpijska solidarnost” Pere Miro istakao je kako mu je čast danas boraviti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Privilegija je i čast biti ovdje. Specijalna je priviliegija da olimpijski duh još traje. Vjerujemo da sport može biti detektor za još mnogo toga dobrog – za solidarnost.

Hvala vam što održavate ovaj olimpijski duh u vašim srcima”, rekao je Miro.

Proslavljena atletičarka Sanda Dubravčić upalila je plamen na stadionu Koševo, a danas se prisjetila tog događaja.

Jako sam uzbuđena ponovo biti u Sarajevu. Ovo je bio taj dan – 8.2.1984. godine. Dan kada sam osvjetlila to zajedništvo. Dan kada je Sarajevo oživjelo za otvaranje Olimpijskih igara. Vidim opet tu Vučka koji je nadahnuo sve nas sportiste koji smo bili u timu. Sam Bog poslao je taj snijeg, čekali smo ga kako bi Koševo bilo bijelo, kako bi svi kostimi koji su odavali zajedništvo tog vremena zasjali u punom sjaju.”, rekla je Sanda Dubravčić, a potom dodala:

Morala sam koncentrirano trčati preko onih 98 stepenica, i prije samog otvaranja iako je bilo mnogih proba, treme nije bilo. Moram priznati da sam poslije imala puno veću tremu na takmičenju. Stvarno mislim da su te igre bile tople, ljudske i sve Sarajlije su živjele za tih 14 dana, kada smo svi sportaši iz cijelog svijeta bili tu.

Najteže mi je bilo vidjeti Sarajevo 94. godine, kada sam vidjela da je Koševo puno grobova, tamo gdje smo otvorili Olimpijske igre. Sport daje zajedništvo, daje jednu dodatnu snagu. Sport me naučio puno čemu.”

Prisutnima se obratio i počasni građanin sarajeva Jure Franko koji je Jugoslaviji tada donio i medalju.

To su prve igre u vremenu blokada političkih koje su imale sve sportiste najbolje iz svijeta, iz svih zemalja. Na dan 14. februara, mislio sam da se neće ništa promijeniti u mom životu, ali se sve promijenilo nakon toga, i zaista, iskreno kažem da imam život prije Sarajeva i poslije Sarajeva.

To dugujem vama, to dugujem Sarajlijama, to dugujem BiH, čitavoj našoj tadašnjoj državi da sam imao priliku da se takmičim, i da postignemo tako veliki cilj, da se dođe do medalje. Samo sa zajedničkim duhom, zajedničkim naporom smo mogli doći do tog izvanrednog rezultata”, istakao je Franko.