Poznati detalji kako je došlo do ubistva Farisa Pendeka: Šuman ih provocirao bez povoda…

Ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka šokiralo je cijelu državu, ali i region, a svi detalji tek danas su dospjeli u javnost.

Ubistvo se desilo, podsjećamo, u nedjelju u 23.30 sati u sarajevskom naselju Otoka, a Upravi policije MUP-a KS trebalo je više od osam sati da javnost upozna s tim da je riječ o pucnjavi i ubistvu mladića.

Prema nezvaničnim informacijama, ubistvu je prethodio nesporazum u saobraćaju na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića.

Poznato je, iz riječi tužiteljice, da je Faris Pendek ubijen jednim metkom, a pogođen je u prsa.

Bio je na zadnjem sjedištu u Citroenu, iza suvozača, kada je Šuman pucao iz pištolja. Metak ga je pogodio ispod ruke i bio je koban.

Inače, Šuman je u vozilo u kojem su bile četiri osobe ispalio samo jedan metak, a koji je pogodio nesretnog Pendeka.

Da krenemo ispočetka, Šuman se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija s njegove strane, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem.

Zatim je Šuman bez ikakvog razloga prvo udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo.

Zatim je udario Danisa, a onda ponovo i Emana. Bitno je napomenuti da je Šumanovo ponašanje bilo vez povoda…

Prema nezvaničnim saznanjima suzovač je istrčao kod taxi štanda na Otoci i odatle prvi pozvao policiju, a drugovi su mu iz straha nastavili voziti do raskrsnice gdje se automobil na kraju i nalazio, te se zaustavili kada su vidjeli u kakvom stanju je Faris.

Podsjetimo, na gradskom mezarju Vlakovo jučer je klanjana dženaza 19-godišnjem Farisu Pendeku, koji je ubijen u sarajevskom naselju Otoka.

Na dženazi je bio veliki broj njegovih prijatelja, članova porodice, ali i mještana Sarajeva. Tu se bili i njegovi drugovi iz Pete gimnazije.