Privremeni UO KCUS-a: “Razmotriti ćemo razloge za uskraćivanje saglasnosti Gavrankapetanoviću”

“Privremeni upravni odbor KCUS-a je jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem nas informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr Ismeta Gvarankapetanovića za Generalnog direktora KCUS-a”, saopćio je danas privremeni odbor KCUS-a.

Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva”, dodaju u saopćenju.

Još navode da oni ne mogu uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva.

Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo”.

Također, dodaju da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a nisu nikad došli u pitanje.

Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Privremeni upravni odbor i v.d. Generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti”, zaključili su.

Podsjećamo, ministar zdravstva FBiH je odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, čime se ovo imenovanje poništava obzirom da je propisano da je za imenovanje obavezna saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati suglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.