Prošlo je 16 godina od ubistva Denisa Mrnjavca: “Moje dijete je nedužno izbodeno”

Na današnji dan prije 16 godina u prepunom sarajevskom tramvaju bez ikakvog razloga i povoda ugašen je život Denisa Mrnjavca.

Trojica huligana su 16-godišnjeg Denisa brutalno pretukla i zbola nožem te je od tih povreda dan poslije preminuo.

Denis je bio učenik drugog razreda gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu.

Na povratku kući, 5. februara 2008. godine u tramvaju garažnog broja 209, napala su ga tri maloljetna huligana iako nije ništa učinio.

Njegovi napadači bili su trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirić (17).

Dvije godine kasnije Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, a Lelović i Talić proglašeni su krivima za pomaganje tada maloljetnom Sikirici. Lelović je dobio 15, a Berin Talić četiri godine zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda kojom je Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Taliću kazna povećana sa četiri na 10 godina.

Denisova majka Ana Mrnjavac i prijatelji i ove godine okupili su se na tramvajskoj stanici na kojoj je ubijen. Odali su počast i položili cvijeće.

Prošlo je 16 godina i dalje je nevjerica i tuga. Takve stvari se i dalje dešavaju u gradu. Moje dijete je nedužno izbodeno i nije imalo pomoći ni od koga. Preteško i pretužno. Šta mogu sve da kažem. Sami vidite sve…

Ništa se nije promijenilo za ovih 16 godina. Kompletan sistem je zakazao. Uvijek se sve priča kada se desi neki novi Denis, onda se sjetimo svega, ali šta konkretno je učinjeno i sami znate. Svi su zakazali“, poručila je danas Ana Mrnjavac.