Sestra nastradale doktorice na suđenju Arminu Berberoviću: “Osjetila sam jak udar, Azra i Alma su ležale, a Armin stajao pored auta”

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno je suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor u kojoj su poginule doktorice Azra Spahić i Alma Suljić.

Nesreća se desila 26. maja 2023. godine u 23.30 sati na raskrsnici ulica Maršala Tita i Dolina, kojom prilikom je Berberović automobilom na licu mjesta usmrtio Azru Spahić, a Almi Suljić nanio povrede od kojih je naknadno podlegla.

Na jučerašnjem pretresu svjedočio je Emir Logo, dostavljač firme “Glovo” koji je bio očevidac stradanja doktorica.

Kobne noći imao je dostavu u Zagrebačku ulicu te, vozeći prema Marindvoru, kod Higijenskog zavoda jedno crno vozilo je “proletjelo”, a iza njega se velikom brzinom kretao crveni automobil.

Meni je to izgledalo kao utrka. Vidio sam da crno vozilo presijeca iz lijeve trake u desnu, a za njim i crveno vozilo. Gledao sam ih, ali, kada sam došao do Vrazove, vidio sam nešto strašno“, kazao je Logo i nastavio:

U ulici Dolina vidio sam kako leti tijelo. Kada sam se približio, vidio sam prašinu. Prestrojio sam se desno i vidio mali crveni auto zabijen u zid pekare“, naveo je Logo, prenosi Dnevni avaz.

Izašao je iz vozila da pomogne povrijeđenima. Jedno tijelo je bilo na zemlji, pored zida, vidio je drugu osobu koja je ležala i djevojku koja je pored nje plakala.

Ženskoj osobi, koja je ležala, podigao sam glavu i vidio da ne daje znake života, te sam joj spustio glavu“, ispričao je svjedok objasnivši da je ona ležala odmah pored auta, a druga djevojka malo dalje.

Treća djevojka je bila u šoku i molila ga je da nazove Hitnu pomoć. Na licu mjesta je bio još jedan mladić, on je pozvao Hitnu, koja je brzo došla, kao i policija.

Svjedok je kazao da je vidio Berberovića, koji je stajao pored crvenog auta.

Pitao sam ga: ‘Jesi li ti vozio’, on je rekao: ‘Jesam’“, naveo je Emir Logo, koji je na pitanje advokata Rusmira Karkina, koji zastupa optuženog, odgovorio da je i Berberović bio u šoku te da nije prilazio nastradalima.

Majke ubijenih doktorica i prijatelji u prepunoj sudnici plakali su prilikom svjedočenja Edine Suljić, sestre nastradale Alme Suljić, te njene prijateljice Erne Pirić.

Edina Suljić je ispričala da je kobne noći izašla s prijateljicom Ernom Pirić te da su se dogovorile da na povratku dođu po Almu i Azru u restoran “Mala pivnica” kako bi ih odvezle kući.

Sve četiri djevojke kretale su se trotoarom prema Marindvoru s desne strane, a trebale su otići do Filozofskog fakulteta, gdje im je bio parkiran automobil.

Kod ulice Dolina i pekare planirale smo prijeći ulicu na pješačkom prijelazu. Nisam vidjela nijedno auto. Kada sam zakoračila, osjetila sam jak udar.

Ustala sam, vidjela sam auto. Azra i moja sestra su ležale, bile su bez svijesti. Bilo je puno krvi, Erna je stajala pored mene i vrištala. Azra je bila nepomična, a Alma je još disala“, navela je Edina Suljić.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Ive Korilić, Edina je rekla da je vidjela optuženog da je izašao iz automobila te da više nije obraćala pažnju na njega.

Za Azru Spahić nije bilo spasa, dok je Hitna pomoć Almu odvezla u KCUS. Edina je s ocem otišla u Klinički centar, gdje je utvrđeno da je slomila zub i da ima posjekotinu na ustima. Kasnije je utvrđeno da je imala napuknuće kosti na tijelu, zbog čega je bila tri sedmice na rehabilitaciji.

Erna Pirić je izjavila da je, nakon što je čula jak udar, vidjela Azru, Almu i Edinu kako leže.

Pored mojih nogu tekla je krv. Azra je preselila, a Alma je bila u komi. Almu su tu noć priključili na aparate, prijetila joj je opasnost od sepse i na kraju je, nakon mjesec, preminula“, kazala je Erna, potvrdivši da optuženi nije prilazio nastradalim djevojkama, a da se desetak građana okupilo kasnije, ali nije vidjela da im je neko prilazio.

Suđenje se nastavlja 19. februara ove godine.