Slijedi nam rast temperatura, poznato i kada ponovo možemo očekivati vrijeme primjerenije frebruaru

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima.

Tokom dana smanjenje naoblake u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 16 °C.

U srijedu, sutra, u centralnim i istočnim područjima Bosne jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 14 °C.

U četvrtak pretežno sunčno vrijeme. Poslije podne u Bosni umjeren porast naoblake.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 °C.

U petak pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle. U kasnim večernjim satima naoblačenje sa sjeverozapada.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 10 do 16 °C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili tokom noći u Bosni se očekuje slaba kiša.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 10 do 16 °C.

Kada možemo očekivati nove minuse?

Meteorolozi Federalnog hidrometerološkog zavoda ažurirali su jučer izglede vremena za narednih 15 dana.

Ciklon sa centrom iznad sjevernog Jadranskog mora sporo se premješta ka istoku i sa pratećim frontalnim sistemima jučer i danas uslovljava oblačno vrijeme sa povremenim padavinama širom Bosne i Hercegovine.

Porast zračnog pritiska i dominacija dijela anticiklone očekuje se od 14. do 17. februara i u takvim sinoptičkim okolnostima, prognozira se stabilno vrijeme uz povremenu jutarnju maglu duž riječnih tokova te natprosječno toplo i sunčano vrijeme.

Prolazno pogoršanja uz slabe padavine izgledno je od 17. do 19. februara, a potom slijedi duži stabilniji period sve do pred kraj mjeseca.

Od 25. do kraja prognoznog perioda izgledno je pogoršanje uz padavine, jači vjetar i pad vrijednosti temperatura zraka.

Do 25. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od 0 do 5 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 13 °C u Hercegovini do 16 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 26. februara sve do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -2 do 3 u Bosni, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 13 °C.