Stiže nam promjena vremena, od “prave zime” nema ništa

Jutros je u Hercegovini pretežno sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u centralnim i sjevernim područjima Bosne.

Danas će u Bosni preovladavati preteženo oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne u Bosni lokalno sa slabom kišom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu preteženo oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U prvom dijelu dana je povremeno moguća slaba kiša.

Dnevna temperatura zraka oko 10 stepeni, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana ili tokom noći u Hercegovini lokalno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Poslije podne i tokom noći u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne povremen jaki udari juga.

Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, a dnevna od 9 do 14, u sjevernim područjima Bosne do 18 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme. Kiša ili lokalni pljuskovi se očekuje u Hercegovini, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu i sjeveru zemlje do 12, a dnevna od 9 do 14, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 18 °C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. Intenzivnije padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 8 do 14, na sjeveroistoku Bosne do 17 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu zemlje do 10, a dnevna od 10 do 16 °C.

Dugoročna prognoza

Od četvrtka, 22. februara do nedjelje, 25. februara izgledna je promjena vremena u BiH koja donosi vjetar južnog pravca na trenutke jakog i olujnog intenziteta s padalinama širom Bosne i Hercegovine, nešto obilnijim na jugu naše zemlje, objavljeno je u srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Od 25. februara do kraja prognoziranog razdoblja, 5. marta, zadržat će se oblačno i nestabilno vrijeme s povremenim padavinama, uz malo snijega na planinama centralne i istočne Bosne.

Do 28. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovo razdoblje, jutra prohladna s temperaturama zraka od 1 do 6 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 14 °C u Hercegovini do 18 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 29. februara sve do kraja prognoznog razdoblja. Minimalne temperature zraka od -1 do 4 u Bosni, u Hercegovini 2 do 7, maksimalne u Bosni do 10 u Hercegovini do 14 °C, saopćeno je.