Video/ Sinoć prvi put testiran Stadler tramvaj u Sarajevu

Sinoć je prvi put testiran novi sarajevskim tramvaj na našoj pruzi.

Ministar Adnan Šteta podijelio je video, te naveo da će se u narednom periodu nastaviti testiranje različitih komponenti.

Prvo testiranje Stadler tramvaja na tramvajskoj pruzi. Večeras se ispituje funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom i podešava se informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica.

Veliki broj ispitivanja je do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi”, naveo je Šteta.

@sarajevskaseharamedia Novi tramvaj prvi put testiran na sarajevskoj pruzi #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #tramvaj #stadler #tram #adnansteta #vladaks ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Potom je dodao:

Tramvaji su izrađeni po europskim standardima i normama. Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Europske unije.

Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj.

Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili.”