Danas nova potraga u Baltimoru, spasioci ne očekuju da će pronaći ikoga živog

Ronioci će danas u vodama koje okružuju ostatke srušenog mosta u luci Baltimore tragati za šest radnika za koje se pretpostavlja da su mrtvi, objavile su lokalne vlasti.

Udarac kontejnerskog broda u most, koji je izazvao njegovo rušenje, izazvao je i zatvaranje luke Baltimore na neodređeno razdoblje.

Radi se o jednoj od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a, pa je katastrofa izazvala saobraćajni haos u Baltimoreu i okolnoj regiji.

S gašenjem izgleda za preživljavanje, potraga za šestoricom radnika obustavljena je u utorak navečer, 18 sati nakon što su pali sa srušenog mosta Francis Scott Key Bridge u hladne vode na ušću rijeke Patapsco.

Državna policija Marylanda i dužnosnici Obalne straže SAD-a rekli su da su smanjena vidljivost i sve opasnije struje u kanalu učinili nastavak potrage na rijeci previše riskantnim da bi se nastavilo preko noći.

Počevši od 6 ujutro u srijedu, “nadamo se da će ronioci u vodu i da će započeti detaljniju potragu kako bismo dali sve od sebe da izvučemo tih šest nestalih ljudi”, rekao je kasno u utorak novinarima predstavnik policije Roland Butler.

Ne vjerujemo da ćemo pronaći bilo koju od tih osoba živu”, rekao je predstavnik Obalne straže Shannon Gilreath na brifingu.

Spasioci su u utorak iz vode izvukli žive još dvojicu radnika, a jedan od njih je hospitaliziran.

Među šestero za koje se pretpostavlja da su poginuli su radnici iz Meksika, Gvatemale i El Salvadora, objavio je meksički konzulat u Washingtonu.

Dužnosnici su rekli da je svih osam bilo dio tima koji je popravljao rupe na asfaltu mosta Key Bridge kada se kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura, koji je krenuo iz Baltimorea prema Šri Lanki, zabio u potporni stup mosta oko 1:30 po lokalnom vremenu.

Brod od 289 m izvijestio je o gubitku pogona neposredno prije sudara i bacio je sidro kako bi usporio plovilo, dajući nadležnim službama vremena da zaustave promet na mostu prije pada.

Taj je potez vjerojatno spriječio veći broj smrtnih slučajeva, rekle su vlasti.

Guverner Marylanda Wes Moore rekao je na brifingu za novinare u utorak da na mostu nije bilo strukturnih problema.

Vlasti su isključile mogućnost da se radilo o terorističkom djelu.