Dodik se ponovo okomio na Schmidta i “prijeti” opstrukcijom evropskog puta: “RS neće učestvovati u toj farsi”

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je javno zaprijetio opstrukcijom evropskog puta Bosne i Hercegovine.

U objavi na mreži “X” Dodik je koristio i neprikladan rječnik.

Dodik je ponovo negirao legalnost visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt nema ništa s evropskim putem BiH. Očigledno je da nema šta pametnije da radi, a svakom svojom izjavom sam sebe i dalje devastira. Nema evropskog puta BiH s lažnim Schmidtom. I to je tako jasno. Nema napretka na tom putu ako nekakvi sumnjivi i nelagalni tipovi u OHR nameću odluke, bilo o izborima, bilo u vezi sa zakonodavstvom.

Izvolite, nastavite i dalje, ali RS neće učestvovati u toj farsi. Ne želimo biti dio priče u kojoj lažni Schmidt i OHR promovišu evropski put. Toliko dostojanstva imamo, a i znamo svoj put ako od evropskog ne bude ništa”, napisao je Dodik na mreži X.

Podsjetimo, generalni sektretar UN Antonio Guterres poručio je u odgovoru članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović kako je Vijeće za implementaciju mira (PIC) jedino relevatno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

U posjeti BiH danas boravi njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock koja je uputila jasnu poruku onima koji šire “secesionističke fantazije”, a sastala se i sa visokim predstavnikom.

Nastavit ćemo raditi zajedno ka postizanju trajnog mira i stabilnosti u BiH i regiji Zapadnog Balkana. Vladavina prava mora biti u centru svih napora,” rekao je Schmidt nakon sastanka.