Elmedin Konaković o nametnutim izmjenama Izbornog zakona: “Napokon odlučuju glasači, a ne brojači!”

Prva reakcija na odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH koju je danas saopćio visoki predstavnik Christian Schmidt stigla je od ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Tako je barem kada je pozitivna reakcija u pitanju, obzirom da su uslijedile brojne negativne reakcije iz manjeg bh. entiteta RS.

Pozdravljam odluku visokog predstavnika. Zaštita izbornog integriteta važan je proces za demokratiju u našoj zemlji. Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači”, saopćio je Konaković u kratkoj poruci na društvenoj mreži X.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.