Foto/ Dogradonačelnik Samir Avdić odao počast Goranu Čengiću na Međunarodni dan pravednika

Danas, kao i svakog 6. marta, na Međunarodni dan pravednika, živi sjećanje na Sarajliju i sportistu Gorana Čengića i njegovu životnu lekciju o čovjekoljublju i pravdi.

Početkom opsade Sarajeva, Goran je na Grbavici gdje je tada živio, pokušao da zaštititi svog komšiju, starog i bolesnog doktora Husniju Ćerimagića.

U spašavanju, nažalost, nije uspio. Osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, tog kobnog 14. juna 1992. godine, odveo je obojicu i strijeljao na Trebeviću.

Zamjenik gradonačelnice Samir Avdić je u ime Grada Sarajeva na gradskom groblju Bare, položio cvijeće na grob Gorana Čengića.

Danas odajemo počast čovjeku velikog i hrabrog srca. Naša je obaveza da se sjećamo i čuvamo uspomenu na takve ljude koje je krasila humanost, ljudskost, požrtvovanost“, istakao je Avdić.

Posthumno, Goran Čengić je proglašen Pravednikom 2013., kada mu je dodijeljeno priznanje za građansku hrabrost: „Dušan Kondor“, a 2014. godine „Graham Bamford“ od strane Grada Sarajeva za iskazanu solidarnost, humanost i altruizam.