Harun Osivčić navodno “branio” djevojku od bivšeg momka, pa umjesto njega upucao nju

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Harunu Osivčiću (30) zbog pucnjave koja se desila u petak na Baščaršiji.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo.

On se sumnjiči za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Pucnjava se dogodila na raskrsnici ulica Telali-Safvet-bega Bašagića, a tom prilikom je ranjena djevojka (23). Harun Osivčić (30) je ranio djevojku u predjelu desne potkoljenice.

Kako saznaje Dnevni avaz Osivčić je pomalo nespretno ranio svoju djevojku, s kojom je došao u slastičarnu na Baščaršiji.

Osivčić je, navodno, pokušao da “zaštiti” djevojku od bivšeg momka, inače stranog državljanina.

No, u namjeri da upuca njega, Osvičić je ispalio jedan metak, ali je pogodio svoju djevojku u nogu. Istina, lakše je “ranjen” i bivši momak, ali je njega okrznulo zrno.

Dobro poznat javnosti i organima reda

Osivčić je od ranije poznat organima gonjenja. On je u septembru 2019. pritvoren, a godinu poslije i osuđen u Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je zajedno sa Samirom Uzunovićem i Admirom Duvnjakom naoružan i maskiran upao u kuću u starom dijelu Sarajeva.

Samir Uzunović i Admir Duvnjak i on su osuđeni na ukupno šest godina i mjesec zatvora zbog razbojništva.

Osivčić je proglašen krivim i zbog nedozvoljenog držanja oružja. Presuda im je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optužena trojka sklopila sa sarajevskim Tužilaštvom.

Pojedinačno, Osivčić je osuđen na dvije godine i mjesec zatvora, dok su Uzunović i Duvnjak dobili po dvije godine. Razbojnička trojka je optužena zbog razbojništva u Starom Gradu u Sarajevu i to jer su u septembru 2019. maskirani upali u kuću u Ulici Sumbul-česma u Sarajevu, gdje su uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkali vlasnika kuće Sakiba B.

Uz prijetnju vatrenim oružjem, odnijeli su novac, LCD televizor, mobitel, kao i prehrambene artikle, nakon čega su pobjegli.

Prilikom pretresa Osivčićeve kuće policija je tada pronašla pištolj nepoznate marke, kalibra 7,62 mm, dok je kod Uzunovića pronađen mobitel koji su ukrali od Sakiba B.