Historijski dan za našu domovinu: BiH dobila “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora sa EU

Lideri država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su “zeleno svjetlo” BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Ovu odluku su donijeli na temelju preporuke Evropske komisije (EK), javlja N1.

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023.

Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svjetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini. Novi nacrt objavljen o proširenju, koji je vidio Politico, malo je strožiji u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji onog trenutka kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. 22. oktobra”.

Istovremeno, novi nacrt je također pozitivniji u pogledu sljedećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Vijeće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.