Kakvo nas vrijeme očekuje danas, za vikend i prvih dana ramazana?

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, dok je na području Hercegovine preovladavala umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati iznosile su: Bjelašnica -5; Ivan Sedlo i Livno 1; Sokolac 2; Bihać, Bugojno, Drvar, Široki Brijeg i Trebinje 3; Sarajevo i Srebrenica 4; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most, Tuzla i Zenica 5; Doboj i Mostar 6; Neum 7 °C.

Danas će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na području Hercegovine. Povremeno slaba kiša ili slabiji lokalni pljuskovi su mogući širom zemlje, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Sredinom dana u Hercegovini vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12 °C, na jugu zemlje do 15 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Slaba kiša je moguća u drugoj polovini dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10 °C.

Narednih dana oblačno s kišom

U subotu, sutra, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša će češće padati na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno i lokalno slabije padavine.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno se očekuju pljuskovi na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Mogući su i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9 °C, na jugu zemlje do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Na vrhovima planinama će padati i snijeg. Jakog juga može biti još prije podne.

U drugoj polovini dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima se očekuje vjetar sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C.

Izdato narandžasto upozorenje zbog snažnih udara vjetra za nedjelju i ponedjeljak

Federalni hidrometeorloški zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera.

Upozorenje je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine od 10. marta 6:00 sati do 11. marta 12:00 sati.

Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 kilometara na sat, a na planinama i visoravnima udari vjetra i do 85.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO): Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ažurirani izgledi vremena za 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim najavama u petak, u većem dijelu Bosne i Hercegovine stabilno vrijeme sa sunčanim intervalima.

Bit će nešto svježije u odnosu na prethodne dane, naročito u jutarnjim satima kada je moguća i magla u kotlinama i duž riječnih tokova. Tokom dana malo kiše može pasti na širem području Semberije.

Za dane vikenda izgledno je nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima. U ponedjeljak (11.03.) se uz porast temperature zraka očekuju i pljuskovi koji će biti izraženiji na jugu i jugozapadu zemlje.

Od utorka pa do kraja sedmice nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika. Padavine u obliku kiše neće biti intenzivne. Na planinama se prognozira susnježica i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će između 0 °C i 5 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 7 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 8 °C i 13 °C, na jugu zemlje do 17 °C.

Stabilne vremenske prilike očekuju se u dane vikenda (16. i 17. mart). Jedino na istoku zemlje bi moglo biti malo kiše. U centralnim područjima uz slab mraz izgledna je i slaba magla.

Od ponedjeljka (18. mart), pa do kraja prognoznog perioda povećanje naoblake. Slaba kiša moguća je u centralnim i istočnim područjima.

Jutarnja temperatura između -1 °C i 4 °C u Bosni, na jugu zemlje do 7 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5 °C do 10 °C, u Hercegovini do 13 °C.