Milorad Dodik: “Pozdravljam najavu Ursule von der Leyen, ali bez datuma to ne znači puno”

Komisija Europske unije (EU) objavila je da je odlučila preporučiti početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, jednom od zemalja kandidata.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na Generalnoj skupštini Europskog parlamenta (EP) da je Komisija odlučila preporučiti pokretanje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Na svom zvaničnom Twitter nalogu ovo je prokomentirao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pozdravljam najavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU i BiH, ali bez datuma to ne znači puno.

Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je evropski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja – život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica”, naveo je Dodik.

Potom je dodao:

Želim posebno zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH ‘mala EU’.

Da može funkcionisati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednačinu. Tada imamo pozitivan rezultat.

Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste”.