Ministarstvo vanjskih poslova osudilo istup ambasadora Vujića: “Zloupotrijebio je svoje pozicije”

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) osudilo je izlaganje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadora Bojana Vujića na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Iz Ministarstva su kazali da su prispjele brojne reakcije po dignitet ambasadora.

Iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države već zloupotrebu pozicije. Izjave Vujića ili bilo čiji slični lični istupi ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoče brojne prispjele reakcije čuđenja na ovakav, po lični dignitet ambasadora Vujića degradirajući istup, a koje su upućene od zvaničnika i prijatelja naše države. Njegov nastup govori o njemu lično, a nikako o državi Bosni i Hecegovini”, navodi se u saopćenju iz MVP-a BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čelu s ministrom Elmedinom Konakovićem, uspjelo je poslati prave poruke i isporučiti istinu o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana te stoga, poručuju iz MVP-a, nikakve maliciozne dezinformacije ne mogu uticati na pozitivne procese koji su u toku, navedeno je u saopćenju iz MVP-a BiH.

Podsjetimo, Vujić se obratio na sjednici Savjeta za ljudska prava UN-a kazavši Bojan Vujić da je “priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH”.

Govorio je o SDA kazavši kako imaju korjene u ekstremističkoj ideologiji, a Bošnjake optužio da podržavaju širenje “džihadističke ideologije”.

Da bi se smanjila teroristička prijetnja iz BiH, potrebno je, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalna islamistička ideologija.

Takve radikale treba prozivati onakvima kakvi jesu, a ne primati ih u diplomatske salone kao uvaženi emisari”, naveo je Vujić.

SDA i Komšić traže smjenu ambasadora Vujića zbog izjava o Bošnjacima i “terorističkoj prijetnji iz BiH” u UN-u

Na ovakav sramotan istup Vujića reagovali su i iz Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića zbog njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Savjetu za ljudska prava UN-a“, naveli su iz SDA.

Navode da “Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne ‘islamske teroriste’, a našu državu označava ‘najopasnijim izvorom terorizma u Evropi’, mora dobiti jasan odgovor”.

Pozivaju na odlučnu reakciju Predsjedništva, ali i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Vujićeva tvrdnja da ‘Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka’ mnogo puta je ponovljena laž i zamjena teza. Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti u Bosni i Hercegovini.

Vujić nakon ovakvog istupa ne smije ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu”, naveli su iz SDA.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokručio kako će Vujić sam treba podnijeti ostavku, u suprotnom će pokrenuti proceduru njegove smjene.

Mislim da ambasador Vujić nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji, treba sam podnijeti ostavku. U slučaju da to ne uradi sam, morati ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene koju nažalost, vrlo vjerovatno, neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definisanim Ustavom BiH jer NSRS može oboriti odluku o smjeni Vujić koja bi bila donesena glasanjem 2:1. Vujić nije konsultovao ne samo mene nego i sigurno nije konsultovao ni gospodina Bećirovića ni ministra Konakovića, a sumnjam da je konsultovao i kabinet gospođe Cvijanović”, naveo je Komšić.