Na snazi narandžasti meteoalarm zbog snažnih udara vjetra

Usljed jakog vjetra u Hercegovini, Krajini i centralnoj Bosni na snazi je narandžasti meteoalarm.

Tako se na području banjalučke, trebinjske i fočanske regije očekuje vjetar brzine između 50 i 70 kilometara na sat, a livanjske, mostarske i sarajevske regije vjetar između 40 i 70 kilometara na sat zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm.

Istovremeno na području prijedorske i višegradske regije prognozira vjetra brzine između 40 i 60 kilometara na sat.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području sjeveroistočne Bosne očekuje se također jači vjetar zbog čega je na snazi žuti meteoalarm.

Naime, na području tuzlanske regije prognoziraju se udari vjetra brzine oko 40 kilometara na sat.

Danas sunčano i toplo

Jutros preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Pretežno sunčano je na sjeveru zemlje, a lokalni pljuskovi su registrovani na zapadu Bosne i jugu i jugoistoku Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati iznosile su: Bjelašnica -3; Ivan Sedlo 4; Livno i Sokolac 5; Srebrenica i Zenica 6; Široki Brijeg 7; Bugojno 8; Drvar i Sarajevo 9; Doboj, Mostar, Prijedor i Tuzla 10; Neum i Sanski Most 11; Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gradačac i Zvornik 12 °C.

Danas će više oblačnosti biti na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetrovito u cijeloj zemlji, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17 °C.

Za vikend na stiže “rano ljeto”

U petak, sutra, prije podne više oblačnosti na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne kada lokalno može pasti veoma malo kiše. U većem dijelu Bosne pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C.

U ponedjeljak veći dio dana sunčano uz umjerenu naoblaku. U poslijepodnevnim satima se očekuje dolazak jačeg naoblačenja sa zapada. Od večernjih sati i tokom noći na utorak padavine će preći preko cijele zemlje.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C.