NATO započinje vježbu na sjeveru Evrope “Nordijski odgovor”, nikad bliže Rusiji

NATO je saopćio kako danas započinje vježba pod nazivom “Nordijski odgovor”, a koja će uključivati odbranu sjevernoevropskih i nordijskih teritorija.

Ona će biti održana u sklopu najveće vježbe “Steadfast Defender”, koja će uključivati 4.000 finskih vojnika, a komandu će predvoditi norveški komandanti.

Finska će prvi put učestvovati kao članica NATO-a u vršenju kolektivne odbrane regiona alijanse“, navodi se u saopćenju finskih odbrambenih snaga.

Oružane snage Norveške su se također oglasile i poručile kako se godinama NATO vježba održavala na sjeveru Norveške, te da će se sada proširiti na Švedsku i Finsku.

Zahvaljujući proširenju NATO-a s Finskom i vrlo brzo Švedskom, mi sada proširujemo vježbu na nordijski odgovor. Moramo biti u stanju uzvratiti i zaustaviti svakoga ko pokuša da izazove naše granice, vrijednosti i demokratiju. Uz trenutnu sigurnosnu situaciju u Evropi, vježba je izuzetno relevantna i važnija nego ikada prije“, rekli su.

Zemlje koje će učestvovati u ovoj vježbi su Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska i SAD.

Polovina trupa će učestvovati u kopnenim vježbama, dok će ostali trenirati na moru.

U vježbi će učestvovati 50 podmornica, fregata, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, dok će u zraku biti više od 100 borbenih aviona, transportnih aviona kao i helikoptera.