Objavljen Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje za 2024. godinu, izdvojena rekordna sredstva

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u petak 15.3.2024. godine objavila “Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje za 2024. godinu”.

Javni poziv u sebi sadrži šest programa za zapošljavanje za koje je izdvojeno rekordnih 11.608.623,00 KM, te jedan program samozapošljavanja za koji je izdvojeno 1.400.000, 00 KM.

Više informacija o Javnom pozivu možete pronaći na zvaničnoj web stranici JU Zavod za zapošljavanje KS: https://szks.ba/javni-pozivi/ .

U odnosu na prethodne godine, ove godine se može vidjeti da su procedure unaprijeđene, te da su iznosi namijenjeni za ovaj poziv znatno veći.

Po prvi put dokumentacija i papirologija koja je potrebna za samu prijavu na Javni poziv je osnovna, iznosi su rekordni po radniku, a programi su napravljeni tako da se osobe koje su nezaposlene i vode se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje mogu prijaviti za bilo koji program i zaposlenje gdje imaju i prepoznaju svoje kompetencije. Programi su namijenjeni svakoj nezaposlenoj osobi u Kantonu Sarajevo.

Novoimenovana direktorica JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Amina Džonlagić, je istakla da se ove godine vodilo računa da se raspiše takav poziv koji će pružiti istu šansu svim nezaposlenim osobama i obezbijediti im posao u narednom periodu, stavljajući accent između ostaloga i na članove porodica najzaslužnijih članova našeg društva koji su svoje živote položili u temelje Bosne i Hercegovine, kao i pripadnika boračke populacije.

Posebno bih istakla značaj pružanja šanse mladim, visokoobrazovanim kadrovima koji su pokazali volju i želju za sticanjem znanja i vještina kroz studije, koji su tim svojim zalaganjem pokazali namjeru da postanu korisni članovi naše društvene zajednice.

Takvim mladim ljudima treba sada pružiti šansu da usvojena znanja i vještine upotrijebe u radu i stvaranju novih vrijednosti”, istakla je direktorica Džonlagić.

Za program samozapošljavanja ove godine je izdvojeno 1.480.000, 00 KM te će Služba nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.200,00 KM, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa ili uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa u zavisnosti od vrste djelatnosti.

Program samozapošljavanja će obuhvatiti 100 nezaposlenih osoba sa najboljim, ostvarivim idejama za pokretanje vlastitog poslovanja.

Kao neko ko dolazi iz realnog sektora i neko ko podstiče poduzetništvo, koje je uz obrazovanje te investicije temelj i ključ uspješne, konkurentne bosanskohercegovačke privrede, podupirem ideju pokretanja vlastitog poslovanja i mislim da tržište nudi mogućnost za opstanak u poslovnom svijetu svakom ko se potrudi da svoju poslovnu ideju i realizuje.

U našem društvu je puno ljudi sa dobrim idejama, ali moramo raditi na sticanju znanja i vještina, ali i upoznavanja sa pozitivnim zakonima BiH, FbiH i KS kako bi te ideje bile i realizovane ili kako ja volim reći ‘spuštene na teren’.

Osim ‘šta raditi’, moramo znati i kako. Voljela bih da su naši sugrađani okrenuti više takvom načinu poslovanja i mi želimo kroz program samozapošljavanja da ih ohrabrimo u toj namjeri”, zaključila je direktorica Džonlagić.