Oglasio se MUP HNK o napadu huligana, potvrdili da je povrijeđena jedna osoba

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su se oglasili u vezi incidenta koji se danas u 12:30 sati dogodio u Mostaru.

Kako su naveli, građani su prijavili da je došlo do tuče ispred Srednje mašinsko-ekonomske škole u Šantičevoj ulici u Mostaru nakon čega je na lice mjesta upućena patrola, koja je s vidnim povredama zatekla 22-godišnjeg H.B..

Povrijeđeni muškarac im je rekao da se s kolegom vozio Šantićevom ulicom kada je vidio dvije muške nepoznate osobe u duksericama i s kapuljačama na glavi koji su krenuli s bakljom u ruci prema ulaznim vratima škole i profesorima.

Slučajni prolaznik prišao u pomoć

Prema izjavi H.B. , on i njegov kolega, K.A. su ih pokušali spriječiti u namjeri da bace baklju, pri čemu je H.B. zadobio povrede u predjelu glave“, naveli su iz MUP-a HNK.

Radi se o osobi za koju su profesori kazali da je slučajni prolaznik koji im je pokušao pomoći.

MUP dalje navodi da je patrola obavila razgovor s pedagogicom škole, koja im je potvrdila da su dvije osobe bakljom pokušale gađati školu. O tome da su huligani ušli u školu dok je trajala nastava nema informacija.

Također, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK osudili su napad na učenike JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole, kao i svaki oblik nasilja nad učenicima i nastavnicima.

Pozivamo i očekujemo od nadležnih organa da poduzmu sve, zakonom predviđene radnje, kako bi počinioci ovog napada bili otkriveni i adekvatno sankcionisani.

Neprihvatljiv je bilo koji oblik nasilja u našoj zajednici, a u obrazovnim ustanovama moramo imati nultu stopu tolerancije prema nasilju. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK uložit će sve napore kako bi se spriječilo nasilje nad učenicima i prosvjetnim radnicima“, kazali su iz ovog Ministarstva.