Postignut dogovor između Vlade i rudara: Plate će biti isplaćene, ali rudari insistiraju i na drugom zahtjevu

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara koji traže dvije zaostale plate i poštivanje kolektivnog ugovora.

U međuvremenu je održan sastanak Sindikata radnika rudnika u FBiH i Vlade FBiH. Sastanak sa pozitivnim ishodom.

Federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić se obratio javnosti i rudarima nakon sastanka, rekavši da će plate biti isplaćene.

Svi oni razgovori koji su bili ranije, bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na borbi i podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plata rudara rudnika u Zenici”, istaknuo je Lakić.

Nije zadovoljan sa zatečenim stanjem u rudnicima, te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

Danas je to problem sa ovim rudikom, a imamo problema i sa drugim rudnicima. Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plate isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopštiti šta će biti sa rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju platu na svojim računima”, zaključio je ministar Lakić.

Rudari insistiraju i na drugom zahtjevu, postavili rok za rješavanje statusa Rudnika mrkog uglja Zenica

Medijima se obratio i predstavnik Sindikata, Sinan Husić, i naglasio da je današnji nastavak pregovora bio složen i težak, jer je i problematika takva.

Osim plaća, još jedan od zahtjeva rudara treba biti riješen u narednim danima.

Zadovoljni smo što znamo poziciju na kojoj se nalaze finansijska sredstva koja su potrebna za isplatu plate za januar i februar za Rudnik mrkog uglja Zenica u Zenici. Jučer nismo bili spremni prihvatiti ponuđen model dinamike i vremenskog perioda.

Danas smo se usaglasili jer su pokrenute sve mjere i radnje koje su se trebale pokrenuti. Očekujemo da se u toku naredne sedmice u potpunosti realizuje usaglašeno rješenje na bazi koga će biti izvršena isplata plate za januar i februar”, saopštio je.

U slučaju da iz bilo kojeg razloga do toga ne dođe, Sindikat će utvrditi reakciju i o tome upoznati kompletnu javnost u BiH.

Rudari zahtijevaju i da se u narednih 15 dana u potpunosti utvrdi odluka po pitanju statusa Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici.