Poznato mjesto i vrijeme dženaze velikanu Abdulahu Sidranu

Posljednji ispraćaj i dženaza akademiku, istaknutom književniku, pjesniku i scenaristi Abdulahu Sidranu, bit će u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu 27. marta s početkom u 15.30 sati.

Odabir lokacije nije slučajan jer, zapravo, na ovaj način će porodica i prijatelji velikog Sidrana ispuniti njegovu želju da bude sahranjen u haremu Ferhadije, gdje su njegovi prijatelji i kolege, poput Nedžada Ibrišimovića.

To je i bila želja samog Sidrana, ali kada je on upitao da bude tu ukopan kazali su mu da nema mjesta što ga je mnogo razočaralo.

Mjesto i vrijeme održavanja komemoracije još nije poznato.

Podsjetimo, Sidran je preminuo u subotu, 23. marta, u 80. godini života.

Nekoliko mjeseci bio je u teškom zdravstvenom stanju.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao ‘vodeći dramaturg’.

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ‘Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo’.

Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu, reditelja Emira Kusturice, Kuduz Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.