Poznato šta je policiji ispričala djevojka koju je upucao Harun Osivčić: “Htio je pogoditi Rahima, a ranio je mene”

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Harunu Osivčiću (30) zbog pucnjave koja se desila u petak, 8. marta, na Baščaršiji.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. On se sumnjiči za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Pucnjava se dogodila na raskrsnici ulica Telali – Safvet-bega Bašagića, a tom prilikom Harun Osivčić je, pucajući u pravcu njenog bivšeg momka, ranio svoju 23-godišnju djevojku.

Jedan od metaka okrznuo je i bivšeg momka njegove djevojke, koji je zadobio lakše povrede u predjelu desne natkoljenice.

@sarajevskaseharamedia Poznato je šta je ispričala organima reda 23-godišnja djevojka Haruna Osivčića #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #mupks #policija #bascarsija #baščaršija #harunosivcic ♬ Crime suspense / criminal psychology piano(1284590) – Shinnosuke Shibata

Šta se dešavalo 8. marta na Baščaršiji, policiji je pojasnila 23-godišnjakinja istakavši da je slučajno pogođena.

Prema njenim riječima, u ugostiteljski objekt u kojem radi tog dana je došao Alžirac A. Č. zvani Rahim, s kojim je ranije tri godine bila u vezi. On je 2022. otišao u zatvor zbog pljačke, piše Dnevni avaz.

Alžirac je došao s dvojicom migranata. Kako nije bila u dobrim odnosima s Rahimom, a koji se nedavno svađao s njenim amidžom, djevojka je nazvala svog momka Haruna Osivčića, koji je također bio u svađi s Alžircem.

Harun je došao s njenim amidžom i još jednim prijateljem te su izveli Alžirca i migrante vani. Kako je ispričala 23-godišnjakinja, ona je za njima krenula prema slastičarnici “Saraj” želeći da smiri situaciju.

Tada je čula pucanj te je osjetila da je pogođena u desnu potkoljenicu. Kazala je da nije vidjela ko je pucao.

Slučajno sam pogođena, trebao je Rahim biti pogođen“, navela je djevojka.

Alžirac je trčeći pobjegao na Kovače, gdje je primijetio da je pogođen u desnu natkoljenicu.

Taksijem se odvezao u KCUS, gdje je utvrđeno da ima lakšu tjelesnu povredu. Policiji je kazao da nije vidio ko je pucao te da ne želi nikoga prijaviti.

Dobro poznat javnosti i organima reda

Osivčić je od ranije poznat organima gonjenja. On je u septembru 2019. pritvoren, a godinu poslije i osuđen u Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je zajedno sa Samirom Uzunovićem i Admirom Duvnjakom naoružan i maskiran upao u kuću u starom dijelu Sarajeva.

Samir Uzunović i Admir Duvnjak i on su osuđeni na ukupno šest godina i mjesec zatvora zbog razbojništva.

Osivčić je proglašen krivim i zbog nedozvoljenog držanja oružja. Presuda im je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optužena trojka sklopila sa sarajevskim Tužilaštvom.

Pojedinačno, Osivčić je osuđen na dvije godine i mjesec zatvora, dok su Uzunović i Duvnjak dobili po dvije godine. Razbojnička trojka je optužena zbog razbojništva u Starom Gradu u Sarajevu i to jer su u septembru 2019. maskirani upali u kuću u Ulici Sumbul-česma u Sarajevu, gdje su uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkali vlasnika kuće Sakiba B.

Uz prijetnju vatrenim oružjem, odnijeli su novac, LCD televizor, mobitel, kao i prehrambene artikle, nakon čega su pobjegli.

Prilikom pretresa Osivčićeve kuće policija je tada pronašla pištolj nepoznate marke, kalibra 7,62 mm, dok je kod Uzunovića pronađen mobitel koji su ukrali od Sakiba B.