Pred nama novi temperaturni šok, živa će do kraja sedmice skočiti na 30 stepeni Celzijusa

Nakon kratkotrajnog zahlađenja, meteorolozi za sutra prognoziraju južinu uz osjetno zatopljenje, povremeno jak do lokalno olujan jugo, a prema kraju marta i u prvim danima aprila ljetne temperature zraka.

Meteorolozi BHMeteo.ba navode da neće biti dugotrajne stabilizacije vremena. Sunčane dane brzo bi prekidale povremene fronte uz kišu, pljuskove, a s obzirom na visoke temperature i lokalno grmljavinska nevremena.

Danas nas hladna fronta polako napušta. Padavine su u većini krajeva prestale uz djelimično razvedravanje. Ostala je još Hercegovina i istočni dio Bosne gdje se stabilizacija vremena očekuje u sljedećim satima.

Noć je bila djelomično vedra i prohladna, samo još rijetko uz zaostali pljusak kiše, snijega. Do jutarnjih sati lokalno moguć slab mraz, ponajviše u zapadnom dijelu Bosne. Jutarnje temperature sutra od -2 do 5°C. U planinskim krajevima nešto hladnije”, objavio je BHMeteo.

@sarajevskaseharamedia Kako je danas bilo u Sarajevu #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #snijeg #snijeggg🌨🌨🌨🌨☃️☃️☃️❄❄❄ #snijegpadenabeharnavoce #proljece #proljece🌸🌺 #spring #snow ♬ original sound – dejanradujevcanov

Tokom dana pretežno sunčano i ugodnije uz temperature između 11 i 15 °C. U utorak s jugozapada postepeno naoblačenje uz kišu i pljuskove koji će najprije zahvatiti Hercegovinu i zapad Bosne.

Kasnije tokom dana lokalno kiša i u ostatku zemlje. Temperature u porastu, a jugo u postepenom jačanju”, dodaje se u prognozi.

Srijeda i noć na četvrtak nam donose dinamične promjene vremena, a od petka više sunčanog vremena i svakim danom sve toplije sa temperaturama preko 25 °C, a lokalno i do 30 °C.

Umjeren do jak jugo uz lokalno olujne udare i promjenivu naoblaku. U noći na četvrtak zahvatit će nas nova fronta sa zapada donoseći prolazno kišu i pljuskove sa grmljavinom širom zemlje.

Tokom četvrtka vrijeme bi se postepeno stabiliziralo. Od petka više sunčanog vremena i svakim danom sve toplije sa temperaturama preko 25 °C, a lokalno i do 30 °C”, zaključuje se u prognozi.

Šta kaže FHMZ?

Jutros je u centralnim i istočnim područjima bilo magle i niskih oblaka, a u ostalim dijelovima sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica -8 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo, Livno i Sokolac -2, Bihać i Sanski Most 0, Banja Luka, Bugojno, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 1, Bijeljina, Doboj, Gradačac i Sarajevo 2, Zenica 3, Trebinje 6, Mostar i Neum 8 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle ili niskih oblaka. Sredinom dana i poslije podne lokalno može pasti malo kiše ili kratkotrajan pljusak u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima.

@sarajevskaseharamedia Kako je danas bilo u Sarajevu #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #snijeg #snijeggg🌨🌨🌨🌨☃️☃️☃️❄❄❄ #snijegpadenabeharnavoce #proljece #proljece🌸🌺 #spring #snow ♬ original sound – dejanradujevcanov

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni.

U Sarajevu, nešto više oblačnosti se očekuje u jutarnjim satima. Tokom dana, malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12 stepeni.

Sedmicu pred nama obilježit će oblačno vrijeme s padavinama

Sutra, u utorak, u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje sa jugozapada koje će uvjetovati slabu kišu. Padavine su češće na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U srijedu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Tokom noći na četvrtak kiša se očekuje širom zemlje.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepena.

U četvrtak padavine u jutarnjim satima, koje će se pomjerati sa zapada prema istoku zemlje. Nakon čega se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stepeni.