Predložen pritvor za Haruna Osivčića koji je ranio djevojku na Baščaršiji

Nakon što je u petak ranio djevojku na Baščaršij, Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je jednomjesečni pritvor za Haruna Osivčića (1994.).

Ovu informaciju potvrdila je medijima glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

On se sumnjiči za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja“, kazala je Bavčić.

Pritvor je predložen, dodala je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo.

@sarajevskaseharamedia Nemile scene ponovo na ulicama glavnog grada #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #bosna #bosna🇧🇦 #bosnaihercegovina #bosnaihercegovina🇧🇦 #bosnia #bosnia🇧🇦 #bosnian #bosnaihercegovina #bosnaihercegovina🇧🇦 #bascarsija #bascarsijasarajevo #mupks #policija ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Djevojka je nakon ranjavanja prebačena na KCUS.

Ovo je identitet muškarca koji je na Baščaršiji ranio djevojku, dobro poznat javnosti i organima reda

Riječ je o djevojci inicijala E. Ć. rođena 2001. godine.

Ona je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Muškarac koji je ranio djevojku ima 30 godina i njega su uhapsili pripadnici Policijske uprave Stari Grad.

Na mjestu pucnjave navodno je pronađeno pet čahura.

Aktivistica Aida Feraget izjavila je da je djevojku ranio njen partner, te da je trebala da učestvuje na poretstima ispred SCC-a povodom Međunarodnog dana žena.

Kako saznaju mediji riječ je o Harunu Osivčiću (30) koji je ranio djevojku u predjelu desne potkoljenice.

Osivčić je od ranije poznat organima gonjenja. On je u septembru 2019. pritvoren, a godinu poslije i osuđen u Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je zajedno sa Samirom Uzunovićem i Admirom Duvnjakom naoružan i maskiran upao u kuću u starom dijelu Sarajeva.

Samir Uzunović i Admir Duvnjak i on su osuđeni na ukupno šest godina i mjesec zatvora zbog razbojništva.

Osivčić je proglašen krivim i zbog nedozvoljenog držanja oružja. Presuda im je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optužena trojka sklopila sa sarajevskim Tužilaštvom.

Pojedinačno, Osivčić je osuđen na dvije godine i mjesec zatvora, dok su Uzunović i Duvnjak dobili po dvije godine. Razbojnička trojka je optužena zbog razbojništva u Starom Gradu u Sarajevu i to jer su u septembru 2019. maskirani upali u kuću u Ulici Sumbul-česma u Sarajevu, gdje su uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkali vlasnika kuće Sakiba B.

Uz prijetnju vatrenim oružjem, odnijeli su novac, LCD televizor, mobitel, kao i prehrambene artikle, nakon čega su pobjegli.

Prilikom pretresa Osivčićeve kuće policija je tada pronašla pištolj nepoznate marke, kalibra 7,62 mm, dok je kod Uzunovića pronađen mobitel koji su ukrali od Sakiba B.