Presuda zloglasnom ratnom zločincu Veselinu Vlahoviću Batku zbog zločina na Grbavici ledi krv u žilama

Na današnji dan prije 28 godina izvršena je reintegracija sarajevskog naselja Grbavica. 

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, završen je transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su, prema Dejtonskom sporazumu, pripale Federaciji BiH.

Na Grbavici su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Veselin Vlahović Batko kojeg su zvali “monstrum s Grbavice” Sud BiH je krajem marta 2013. osudio na 42 godina zatvora zbog zločina.

To je najveća kazna za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. U obrazloženju presude, koja ledi krv u žilama, nabrojani su svi monstruozni zločini Batka.

Vlahović je proglašen krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

@sarajevskaseharamedia Na današnji dan su Sarajlije konačno stigle u svoje domove na Grbavici #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #grbavica #reintegracija ♬ original sound – lejla

Optužnica je sadržavala 66 tačaka, a po 60 je osuđen. Sudija je optužnicu čitao više od sat i po.

U optužnici su se mogli čuti potresni iskazi 112 svjedoka o najmonstruoznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine.

Monstrum s Grbavice je bez imalo milosti tukao i pljačkao nesrpsko stanovništvo, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Tako su se mogli čuti detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije također ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sud je utvrdio kako je Batko odgovoran i za ubistva Gorana Čengića, te njegovog komšije Husnije Ćerimagića.

Osuđen je i za ubistvo šestogodišnje Azre Pecar, koju je zajedno sa cijelom porodicom, njih 13, najprije natjerao u minsko polje.

U junu 1992. je došao u zgradu u blizini pijace na Grbavici, odakle je iz samo jednog haustora odveo Fadila Poričanina, Željka i Josipa Antolića i Sulejmana Halilovića. Svu četvoricu je ubio.

Vlahović je uhapšen u španskom gradu Alikanteu 2010. godine.