Rudari stižu u Sarajevo na protest ispred zgrade Vlade FBiH

Komorati iz Federacije BiH danas će protestovati u Sarajevu.

Protest je najavljen za 11:00 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku plaću.

Protest će biti organiziran u skladu sa prošlosedmičnim zaključakom Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu FBiH, koji je odluku donio još u srijedu, a na protestu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz tekuće godine.

Zbog protesta rudara danas izmjena režima saobraćaja

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnica Put života (desna kolovozna traka) i Hamdije Čemerlića (krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno uz zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine), a u skladu sa procjenom pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo za dan 27.03.2024. godine u vremenu od 11:00 do 14:00 sati, radi održavanja protesta mirnog okupljanja članova sindikata.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja etapno za vrijeme prolaska kolone učesnika protesta u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama.

Obustava se ne odnosi na vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, etapno u zavisnosti od brzine učesnika protesta i kretanja vozila koji će pratiti kolonu.

Nakon utvrđenog vremenskog termina na pojedinoj dionici, učesnike koji iz bilo kojeg razloga nisu prošli istu, organizator je dužan putem svojih redara usmjeriti sa saobraćajnice na trotoar, o učinjenom izvijestiti MUP, koji će nakon navedenog uspostaviti redovní režim saobraćaja.