Video/ Avionu otpala guma prilikom polijetanja i pala na parkirane automobile

Boeing 777 prinudno je u četvrtak sletio u Los Angeles nakon što mu je tokom polijetanja otpala guma na jednom od točkova.

Vrijedi napomenuti da je to još jedan incident nakon nedavnih problema američkog proizvođača aviona.

Avion United Airlinesa je poletio iz San Francisca za Japan i u njemu je bilo 249 ljudi, no odmah je preusmjeren za Los Angeles.

Otpala guma završila je na parkiralištu aerodroma oštetivši nekoliko automobila, ali srećom nije bilo žrtava, objavio je lokalni medij KRON4.

United je naglasio da su putnički avioni dizajnirani tako da mogu sletjeti ako se dogodi takva situacija. Boeing 777 ima šest točkova na svakoj strani ispod krila.

Zahvalni smo našim pilotima i kabinskom osoblju za profesionalnost koju su pokazali u datoj situaciji. Također, zahvalni smo našim timovima na zemlji koji su čekali sa tegljačem da odvuku avion kada je sletio. Hvala i našim timovima na aerodromu koji su pomogli putnicima“, navodi se u saopštenju United Airlinesa.

Aviokompanija je poručila da će raditi sa vlasnicima oštećenih automobila na kompenzaciji štete.

Do novog je incidenta došlo nakon što su početkom januara na Boeingu Alaska Airlinesa u letu otpala zadnja lijeva vrata za izlaz u slučaju opasnosti.

Američke vlasti zadužene za sigurnost zračnog prometa pokrenule su istragu, a izvješće neovisne komisije koju je imenovao regulator FAA ukazalo je na nedostatke u sigurnosnim sustavima proizvođača.