BH Meteo: “Danas i sutra vrhunac ‘aprilskog topolotnog udara’ temeperature do 32°C”

Danas i sutra desit će se vrhunac aktuelnog toplog talasa sa temperaturama lokalno do 32 °C.

Između srijede (10.04.) i petka (12.04.) možemo očekivati blaže zahlađenje uz prolazni porast naoblake, rijetko uz koju kap kiše, a za vikend ponovo ljetne temperature uz pretežno sunčano vrijeme.

Drugim riječima skoro čitava ova sedmica proći će u odlikama sušnog, pretežno sunčanog i dosta toplog vremena ukoliko zanemarimo blaže zahlađenje između srijede i petka.

U mnogim krajevima suša već uzima maha, a prognoze nisu optimistične jer značajnije kiše nema još barem sedam dana”, piše BHMETEO.

Na neke značajnije padavine i promjenu vremena morat ćemo čekati drugu polovinu aprila, odnosno period iza 15.04 kažu meteorolozi.

Padavine koje se prognoziraju u drugoj polovini mjeseca širom zemlje donijet će i nešto niže temperaturne vrijednosti zraka.

Podsjetimo, prošli mjesec je bio najtopliji februar na svijetu u modernom dobu, saopšteno je iz klimatske služba Evropske unije (EU).

Izgledi vremena za 15 dana: Do 15. aprila sunčano i toplo vrijeme s izuzetkom za Bajram, nakon toga česte padavine

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološko zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi do 15. aprila će biti sunčano i toplo vrijeme, sa izuzetkom od 10. do 12. aprila kada se očekuje nešto više oblaka uz malu vjerovatnoću za kratkotrajne padavine i blagu promjenu temperaturnog režima u smislu nešto nižih vrijednosti.

Potom od 13. do 15. aprila, toplo, stabilno i sunčano vrijeme, a od 16. aprila do kraja prognoznog perioda, izgledne su česte padavine, uz temperature zraka u granicama prosječnih za ovo doba godine.

Do 16. aprila, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 9 do 14, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosne i Hercegovine od 24 do 29 °C.

Od 17. aprila do kraja prognoznog perioda, očekivane temperature zraka tokom jutra kretaće se od 4 do 9 u Bosni, u Hercegovini od 7 do 12 °C, a maksimalne u Bosni do 21, u Hercegovini do 25 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 11.04.2024. godine.

Danas temperature do 30 stepeni, poznato kada nam stiže naoblačenje

Jutros je u našoj zemlji sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Sokolac 5; Drvar 7; Bjelašnica 8; Bihać, Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 9; Široki Brijeg 10; Banja Luka, Ivan Sedlo 11; Livno, Zenica 12; Bijeljina, Sarajevo, Tuzla 13; Gradačac, Neum, Trebinje 15; Mostar 16 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz prolazno povećenje oblačnosti, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 24 do 30 °C.

U Sarajevu sunčano umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura zraka oko 27 °C.

Prognoza za naredna tri dana

U utorak sunčano uz umjerenu oblačnost.

Vjetar slab jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 24 do 30 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu poslijepodneva i tokom noći slabi lokalni pljuskovi su mogući u višim područjima centralne, istočne i zapadne Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 18 do 24, na jugu zemlje do 26 °C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 23, na jugu zemlje do 28 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 20 do 26, na jugu zemlje do 28 °C.