Danas pretežno oblačno, od sredine dana kiša i pljuskovi širom zemlje

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, dok je sunčanije na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Livno 0; Ivan Sedlo 1; Široki Brijeg i Sokolac 2; Bihać i Bugojno 4; Sanski Most i Sarajevo 5; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor i Tuzla 6; Srebrenica i Zenica 7; Mostar, Trebinje i Zvornik 8; Neum 9 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati promjenljiva naoblaka i nestabilno vrijeme, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje se očekuju povremeni lokalni pljuskovi. Može biti i slabe grmljavine.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 18 °C.

U Sarajevu oblačno dio prijepodneva. Zatim djelomično smanjenje oblačnosti. Povremeno može padati kiša u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12 °C.

Od vikenda sunčanije i toplije

Kako navode meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda od vikenda nam slijedi stabilizacija vremena, ali i rast temperatura.

U petak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući slabi lokalni pljuskovi.

Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5 °C, na jugu zemlje do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. U Bosni rijetko u poslijepodnevnim satima može pasti slab kratkotrajan pljusak.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 °C, na jugu do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9 °C, na jugu zemlje do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C.

Prognoza BH Meteo: Roštilj za prvomajske praznike, ili ipak ne?

Meteorolozi servisa “BH Meteo” objavili su prognozu za prvomajske praznike, te najavili da nas očekuje djelimično sunčano i nestabilno vrijeme.

Kako pojašnjavaju, zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka odatle prema nama, uglavnom u poslijepodnevnim satima 1, 2. i 3. maja bi lokalno razvojem oblačnosti bilo prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Kako nas od kraja ove sedmice očekuje osjetnije zatopljenje, toplo vrijeme će se nastaviti i na početku maja uz dnevne temperature većinom između 22 i 27 stepeni“, navode iz BHMeteo.ba.

Tih dana će dominirati južna i jugozapadna visinska strujanja nad našim krajevima uz lokalno pojačan jugo.

Nebo će biti zamućeno, a i gdje bude kiše ona će biti ‘prljava’. Dalje, nakon 3. maja prema trenutnim prognozama očekuje se nastavak nestabilnog vremena uz postepen pad temperature.

Oko 8. maja postoje šanse za osjetnije zahlađenje i više padavina“, poručili su iz BHMeteo.ba.