Danas sunčano uz porast naoblake u poslijepodnevnim satima, pred nama vikend sunčan i topao

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle ili niske noblake, dok je u osatku zemlje pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Srebrenica 1; Ivan Sedlo, Livno, Široki Brijeg, Sokolac 2; Bugojno 3; Tuzla 4; Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Sarajevo 5; Prijedor, Zenica 7; Mostar, Trebinje, Zvornik 8; Gradačac 9; Neum 11 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje tokom dana, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla. Poslije podne i dio večeri širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi.

Vjetar slab na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje južni. Dnevna temperatura zraka od 12 do 18 °C.

U Sarajevu sunčano uz postepen porast naoblake poslije podne. U nižim dijelovima grada dio prijepodneva magla ili niska naoblaka. U drugom dijelu dana su mogući lokalni pljuskovi. Dnevna temperatura zraka oko 14 °C.

Pred nama sunčani topli dani

U subotu, sutra, bit će sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući rijetki i slabi lokalni pljuskovi.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 17 do 23 °C.

U nedjelju također sunčano. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 20 do 26 °C.

U ponedjeljak sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 29 °C.

U utorak sunčano. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 22 do 28 °C.

FHMZ ažurirao izglede vremena za 15 dana, poznato kakvo nas vrijeme čeka u prvom dijelu maja

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi na sjeveru Bosne do 30. aprila prognozira se stabilno vrijeme sa vrlo malim šansama za kratkotrajan lokalni pljusak, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

U ostalim krajevima zemlje nestabilno vrijeme sa padavina izgledno do 26. aprila, kada se očekuju kraći periodi sa pljuskovitim padavinama, a stabilnije od 27. do kraja mjeseca.

Od 1. do 10. maja očekuje se promjenljivo vrijeme sa čestim pljuskovima, nešto izraženijim na zapadu i jugu Bosne i Hercegovine.

Do 27. aprila, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 0 do 5, u Hercegovini od 4 do 9, danju u Bosne i Hercegovine od 12 do 18 stepeni Celzijusovih, lokalno na jugu i do 20 stepeni.

Od 28. aprila do 10. maja, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 26 u Hercegovini do 29 stepeni.

Prognoza BH Meteo: Roštilj za prvomajske praznike, ili ipak ne?

Meteorolozi servisa “BH Meteo” objavili su prognozu za prvomajske praznike, te najavili da nas očekuje djelimično sunčano i nestabilno vrijeme.

Kako pojašnjavaju, zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka odatle prema nama, uglavnom u poslijepodnevnim satima 1, 2. i 3. maja bi lokalno razvojem oblačnosti bilo prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Kako nas od kraja ove sedmice očekuje osjetnije zatopljenje, toplo vrijeme će se nastaviti i na početku maja uz dnevne temperature većinom između 22 i 27 stepeni“, navode iz BHMeteo.ba.

Tih dana će dominirati južna i jugozapadna visinska strujanja nad našim krajevima uz lokalno pojačan jugo.

Nebo će biti zamućeno, a i gdje bude kiše ona će biti ‘prljava’. Dalje, nakon 3. maja prema trenutnim prognozama očekuje se nastavak nestabilnog vremena uz postepen pad temperature.

Oko 8. maja postoje šanse za osjetnije zahlađenje i više padavina“, poručili su iz BHMeteo.ba.