Delegacija EU osudila negiranje genocida u Srebrenici u NSRS i na mitingu “Srpska te zove”

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osudila je negiranje genocida u Srebrenici kako na sjednici Narodne skupštine RS tako i na mitingu “Srpska te zove” koji je održan u červrtak.

Istaklu su da genocid nije stvar ličnih stavova.

Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga „Srpska te zove“, dana 18. aprila 2024. Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava”, navedeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Podsjećamo, Narodna skupština RS odbacila je međunarodne i domaće presude sudova kojima je utvrđen genocid u Srebrenici te je na mitingu “Srpska te zove” rukovodstvo ovog bh. entiteta na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom ponovo po ko zna koji put negiralo genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ambasada SAD: “Spremni smo odgovoriti na antidemokratske i secesionističke prijetnje Milorada Dodika”

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon SNSD-ovog mitinga u Banjaluci i sramnih izjava Milorada Dodika u kojima je negirao genocid i vrijeđao preživjele, ali i žrtve.

Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjaluci.

Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH”, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Potcrtavaju da se u Srebrenici 1995. desio genocid i da je to u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN. Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama.

Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH.

Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije”, poručuju iz Ambasade SAD u BiH.