Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici nazivajući je manipulacijom

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH.

Ponovo je negirao genocid u Srebrenici koju je dodatno nazvao “manipulacijom”.

BiH je kolonija. Ovdje se sve dešava u skladu s tim. Dođu stranci, proberu tužioce, nametnu Sud i onda natjeraju da nam se sudi bez demokratske procedure. Nemam šta da dodam. Kroz sve ovo i samom postupku, sve je jasno.

Ne znam da li je sada korisno da mi to prekinemo, treba da idemo do kraja i pokažemo besmisao. Koliko god neko bio motivisan, politički ili nacionalno ne može pobiti toliko činjenica”, kazao je Dodik.

BiH je u sistematskoj krizi, napravljena je da bude u krizi. Dejtonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala je strancima na upravljanje i ona je pod kolonijom. Zato dobijemo pregovarački status koji se sruši nakon pet dana”.

Također, danas je najavljen sastanak Dodika sa partnerima u vlasti.

Organizovao sam sastanak partnera vlasti u BiH u zadnjem pokušaju da dogovorimo nešto. Mi smatramo da sve što je urađeno u posljednje vrijeme nakaradno i štetno za BiH. Prva stvar je nametanje izbornog zakona, to je jedan od najvažnijih zakona”.

Dodik nije propustio priliku da Bošnjake ponovo nazove “muslimanima”.

Imajući u vidu da je zakon o tehničkim izmjenama prošao predstavnički dom, bosanski muslimani su namjerno blokirali sistem odlučivanja a onda se pojavio Schmidt i nametnuo rješenje. To znači da članovi CIK-a ne mogu da budu smijenjeni. To sve mora da ide OUT”.

Zar neko od bosanskih muslimana smatra da će potenciranje priče o Srebrenice doprinijeti pomirenju? Neće. Prvi ja neću da se pomirim s tim. Ne može se niko unilateralno predstavljati za BiH. Ako se ne možemo dogovoriti, besmisleno je bilo šta drugo da se radi. Pozivam sve iz našeg naroda da sutra dođu na miting u Banjaluku”.

Za kraj obraćanja Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a iskoristio je priliku i da spomene Nasera Orića.

Zašto misle da možemo nastaviti da živimo zajedno dok nam oni na čelo lijepe etikete? Zašto? Šta hoćete sa tim? Nećemo da živimo s vama, vidjećete kako to izgleda. Ne prijetim, samo imam pravo da kažem svoj stav. Za Srebrenicu su svi procesuirani, a Naser Orić hoda po Sarajevu.

Mislite tako da živimo? To je pomirenje? Mojim unučadima da nakačite etiketu genocida? Naravno da nećete. Srebrenica je bila manipulacija, u Srebrenici se nije desio genocid. To je jedini kohezivni faktor koji okuplja Bošnjake na ovim prostorima”.

U sudnici čitao knjigu, tužiocima poručio da ne bi mogli raditi u Službenom glasniku

U Sudu BiH danas su saslušani svjedoci Vladimir Janković, nekadašnji v.d. direktor Službeog glasnika RS i Milka Devušić, nekadašnji v.d Službenog glasnika.

Za njih se ranije govorilo da su ostavke podnijeli jer nisu mogli podnijeti pritisak stvoren uoči i nakon donošenja zakona u NSRS da se u Službenom glasniku RS ne objavljuju odluke OHR.

Tokom uvodnog izlaganja Milorad Dodik je čitao knjigu.

Jankovića su najprije ispitivali tužioci. Odgovorio je da je dužnost v.d. direktora obavljao u Službenog glasniku od 4.5. do 24.5.2023. godine. Svega dva dana radio je na ovoj funkciji. Janković je uvidio da to nema veze sa njegovim obrazovanjem, a bio je i fizički udaljen od posla s obzirom da je iz Gradiške, a u tom periodu su mu se javili zdravstveni problemi.

Tužioci su pokušali da dođu do odgovora da li su razlozi bili izloženost pritisku, kako je prethodno stajalo u iskazu koji je dao SIPA-i. On se u međuvremenu vratio stalnom poslu, gdje je radio kao profesor u školu.

Odbrana Dodika nije imala pitanja za njega, ali jeste Dodik. Naveo je da ne može da vjeruje da se Tužilaštvo odlučilo na ovo, da treba poštovati dignitet svjedoka te da je njegov iskaz u oba slučaja bio isti.

Odbrana Lukića Miljkan Pucar, pitao je Lukića da li je neko vršio pritisak na njega, gdje je on odgovorio “ne”.

Nakon njega je svjedočila Milka Devušić. Ona je bila zaposlena u službi za objavljivanje akata. Tužioce je posebno zanimao obrazac SG 32, gdje se prilikom objave nekog akta potpisuju ili tehnički urednik ili glavni i odogovorni urednik, odnosno direktor.

Zanimalo ih je može li se objaviti neki akt bez potpisa direktora, na šta je ona dogovorila “da”, odnosno da je taj akt samo interne prirode i da je važeći bez obzira ko je stavio potpis.

Ponovo se javio Dodik, koji je rekao da je ponosan na ljude koji rade u Službenom glasniku, da je prilično jasno da oni ne donose odluke nego ih provode. To je, kaže, elementarano znanje, spočitao je tužiocima i konstatovao da oni ne bi ni mogli da rade u Službenom glasniku.

Nakon saslušanja svjedoka trebalo je pristupiti izvođenju dokaza Tužilaštva, 61 dokaza, odnosno 22 izjave sa saslušanja i 19 materijalnih dokaza.

Međutim, to je prolongirano za naredni put 29.4. jer je ostavljeno vremena odbrani da se pismeno izjasne o dokazima.

Naredno ročište biće 29. aprila u 14 sati.