FK Sarajevo stao uz Horde zla nakon napuštanja utakmice: “Zaslužuju tretman s poštovanjemZaslužuju tretman s poštovanjem”

Fudbalski klub Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je pružio bezrezervnu podršku navijačkoj grupi Horde zla, koja je sinoćnju utakmicu napustila nezadovoljna policijskim tretmanom.

MUP Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme pooštrio je kriterije prilikom ulaska na tribine, a to je rezultiralo velikim gužvama i dugotrajnim pretresima na kapijama stadiona Asim Ferhatović Hase, nešto slično što se desilo i nedavno tokom sarajevskog derbija na Grbavici.

Nezadovoljni tretmanom policije, najvatreniji navijači Sarajeva nisu navijali na početku utakmice, a onda su iz protesta napustili utakmicu.

Ubrzo su se oglasili saopćenjem za javnost objasnivši svoju odluku, a sada je reagovao i FK Sarajevo koji je stao u zaštitu svojih navijača.

Na večerašnjoj utakmici FK Sarajevo – FK Velež naši navijači su s punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od strane MUP Kantona Sarajevo.

Nogomet je sport koji napreduje zahvaljujući strasti i predanosti svojih navijača. Navijači ulažu svoje vrijeme, novac i emocije u bodrenju svojih timova i zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem i dostojanstvom“, navodi se u saopćenju FK Sarajevo i dodaje:

Ponašanje prema navijačima često ne zadovoljava profesionalne standarde koji se očekuju u radu. Umjesto poticanja atmosfere sigurnosti, gruba taktika koju koriste pojedinci može stvoriti nepotrebnu napetost i sukob. Imperativ je da svi učesnici u utakmici prepoznaju važnost uspostavljanja ravnoteže između održavanja reda i poštovanja prava navijača.

Policija bi trebala dati prednost strategijama upravljanja koje potiču pozitivno okruženje za sve sudionike. Podrška navijača sa tribina je vjetar u leđa na svakoj utakmici, 12. igrač koji je uvijek uz klub i kada je loše i kada je dobro“, dodaje se u saopćenju uz završne riječi:

Nogomet se igra zbog navijača i njima je mjesto na tribini“.

Podsjetimo, Sarajevo je rezultatom 3:0 slavilo protiv Veleža, a trener Simon Rožman je nakon utakmice poručio kako je prava šteta što slavlje nije priređeno pred navijačima.

Horde zla: “Ako se ove stvari nastave, upitno da li će se više čuti pjesma podrške sa sjevera”

Podsjetimo, nakon svega oglasili su se i najvatreniji navijači na društvenim mrežama, a ističu kako je upitno da li će se u budućnosti čuti pjesma sa sjevera ako se ove stvari nastave.

Večerašnja sistematska represija u režiji MUP-a KS na domaćoj utakmici našeg kluba je nešto do sada neviđeno ni na stadionima gdje prvenstveno nismo omiljeni zbog stvari koje nemaju veze sa sportom, a tek zbog kluba za koji navijamo ili grada iz kojeg dolazimo.

Kako je i najavljeno, ispred sjeverne tribine je postavljena ograda i punkt za kontrolu ulaznica, a unutar ulaza na sjevernu tribinu fiksne kabine za pretres, te do sada neviđeno prisustvo policajaca na samoj tribini, kako u uniformi i punoj opremi, tako i u civilu.

Zbog takve detaljne kontrole na utakmici protiv kluba i navijača koji godinama unazad važe za prijateljske na sjevernu tribinu se ulazilo i 20 minuta nakon početka utakmice. Kao izraz revolta prema svemu tome naša navijačka grupa je napustila sjevernu tribinu nakon 24. minute i skandiranja našem ubijenom bratu sa tribine Vedranu Puljiću.

Još jednom se pitamo u čijem je interesu ovakvo postupanje policije prema navijačima? Da li je u cilju još jedno dokazivanje vladanja sigurnosnom situacijom u izbornoj godini, a na kome je to lakše demonstrirati nego na navijačkim grupama?

Svaki oblik kriminala u gradu je u ektsremnom porastu, u vijestima svakodnevno čitamo o privedenim pripadnicima raznih policijskih agencija koji vrlo brzo budu na slobodi, a vlastima su najveći problem navijači, njihove parole i pirotehnika…

Ukoliko se ova praksa nastavi u budućnosti, upitno je da li će se sa sjeverne tribine našeg stadiona čuti pjesma podrške…”, poručile su Horde zla.