Foto/ Na Ciglanama otkriven mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

U prisustvu velikog broja sugrađana, predstavnika izvršne i predstavničke vlati Općine Centar i Kantona Sarajevo, te nekadašnjih saboraca danas je ispred kosog lifta na Ciglanama svečano otkriven mural urađen u čast rahmetli generala Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Mural koji je posvećen prvom komandantu Prvog korpusa, na Dan osnivanja Armije RBiH – 15. aprila, otkrili su kćerka rahmetli Talijana Sabina Hajrulahović-Hrenovica zajedno sa svojim sinom Nedimom.

Na ovaj za nas posebni dan Armije RBiH i ove godine smo imali namjeru da damo veći značaj ovoj godišnjici kada je riječ o Opštini Centar. Danas otkrivamo mural prvom i našem komandantu Prvog korpusa.

Mladi su radili ovaj mural i to je njihov način iskazivanja počasti, što predstavlja jedan od ljepših i simboličnih načina da se odužimo našem rahmetli Talijanu kao našem jednom od najvećih heroja.

Sad je najbolje vrijeme da se sjetimo naših heroja koji nisu više sa nama, posebno zbog mlađih generacija koje prolaze ovuda da vide ovaj mural i upitaju ko je bio Talijan i da nauče lekciju koju neće zaboraviti cijeli svoj život“, kazao je u svojoj izjavi načelnik Mandić.

U svom obraćanju Sabina Hajrulahović-Hrenovica je kazala da je ponosna što je danas sa svojim sinom otkrila mural posvećen njenom rahmetli ocu.

Moj sin Nedim nije imao priliku upoznati svoga dedu, ali mi u kući puno razgovaramo o njemu i ovo je prilika da ga se konstantno sjeća. Hvala načelniku Mandiću, Općini Centar i svima koji su učestvovali u ovom predivnom projektu. Posebno mi je drago što je ovaj mural na području općine Centar“, izjavila je Hajrulahović-Hrenovica.

Ovom prilikom se prisutnima obratila i Arijana Saračević Helać dugogodišnja novinarka i autorica dokumentarnog filma „Talijan“, koja je zbog svojih zasluga tokom posljednje agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i višegodišnje opsade Sarajeva dobila najveće ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ kao i Svjetske nagrade za hrabrost koju dodjeljuje „International Women´s Media Foundation“ ratnim reporterima.

Kada sam napravila film ‘Talijan’, koji sam decenijama željela da napravim, nakon premijere filma u Bosanskom kulturnom centru najveći dojam je imao na mlade koji su rođeni godinama iza rata. Svi su shvatili da je Talijan osim diverzanta i vojnika poštovao penzionere, radnike, umjetnike, intelektualce i omladince i prije svega bio je čovjek. Sretan vam Dan Armije RBiH, sretni i živi bili“, kazala je Saračević Helać.

Nekadašnji pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred policije „Bosna”, u narodu znani kao Vikićevi specijalci, a današnji kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović je kazao da je Talijan bio sinonim jednog branitelja.

Prije bih rekao da je on bio čovjek, insan, komandant, heroj. Mi se na ovaj način sjećamo naših heroja, a oni koji su držali ovaj grad pod opsadom neka se sjećaju ratnih zločinaca“, poručio je Osmanović.

Današnjem otkrivanju murala je između ostalih također bila i Zlata Hajrulahović, supruga Mustafe Hajrulahovića Talijana. Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH.

Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju diplomira sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.